Store manager Luc Schikanowsky en Frank Christant, grote baas van Jysk in België en Nederland, op de werf van de nieuwe en grootste winkel. Foto: JAA Store manager Luc Schikanowsky en Frank Christant, grote baas van Jysk in België en Nederland, op de werf van de nieuwe en grootste winkel. Foto: JAA

Jysk bouwt flagshipstore en hoofdkwartier langs Bredabaan: ‘Deense Ikea’ opent op zes jaar tijd 57 winkels

Op 22 november opent Jysk aan de Bredabaan op de grens van Brasschaat en Schoten haar grootste Belgische winkel. “Jawel, er is er daar al één, maar deze wordt dubbel zo groot en we ‘hokken er samen’ met onze zusterfirma Sofacompany”, aldus Frank Christant de in Brasschaat wonende country manager van de Deense meubel- interieurketen.

De Nederbelg is in zijn nopjes wanneer hij ons meeneemt naar de werf nabij het op- en afrittencomplex Kleine Bareel. Hij weet dat onder meer Albert Heijn op deze toplocatie heeft geaasd, maar de supermarktketen kreeg geen toelating van de gemeente Schoten. Bovendien zijn de werken aan de Jysk – spreek uit Jusk – van de toekomst vergevorderd.

Van de oude Renault-garage, die hier vlak naast restaurant Villa Doria decennia lang heeft gestaan, schiet niks meer over. In de plaats verrees een imposant gebouw dat stilaan uit de ruwbouwfase komt.

“De in 2017 geopende winkel hier wat verderop was onze eerste en is nog steeds onze meest succesvolle”, weet Christant. “Maar hij barst uit zijn voegen. Op de 2000 vierkant meter die we hier ter beschikking krijgen, kunnen we veel meer uitstallen, in een mooie setting bovendien. Als winkel die alles te bieden heeft voor ‘sleeping & living’ hechten we natuurlijk veel belang aan de look and feel van ons eigen interieur”, toont Christant enkel impressies van hoe de Antwerpse klanten vanaf 22 november onthaald zullen worden.

Jysk-stichter wijlen Lars Larsen knipt samen met country director Frank Christiant in 2017 het lintje van de eerste Jysk in ons land, ook al aan de Bredabaan in Schoten. — © JAA
Jysk-stichter wijlen Lars Larsen knipt samen met country director Frank Christiant in 2017 het lintje van de eerste Jysk in ons land, ook al aan de Bredabaan in Schoten. — © JAA

Jutland

Wie er niet meer zal bij zijn is Lars Larsen. De gewezen matrassenverkoper stichtte Jysk – de Deense term voor ‘afkomstig van het schiereiland Jutland’ – in 1979 in de stad Aarhus, maar hij overleed vier jaar geleden. Voor zijn erfenis wordt goed gezorgd.

“Vandaag telt Jysk, nog steeds gerund als familiebedrijf, liefst 3300 winkels, verspreid over zowat alle landen ter wereld”, aldus Frank Christant. “Ook in België sloeg onze formule meteen aan. Er zijn hier nu al 57 Jysks. En daar zal het niet bij blijven. Dat is meteen één van de grote verschillen met Ikea, waarvan er hier niet eens tien winkels zijn. Wij willen een veel nauwer contact met onze klanten. Die moeten ons overal en snel kunnen vinden. En wij hebben geen Zweeds balletjes in de aanbieding.” (lacht)

Foto: Jysk
Foto: Jysk

Ondergrondse parking en laadkade

Luc Schikanowsky, ook vandaag al store manager in Schoten, zal in de nieuwe winkel een team van 25 medewerkers leiden. Want Jysk staat niet alleen bekend voor haar betaalbare meubels en alles om je woning warm en eigentijds aan te kleden. Ook aan service wordt veel belang gehecht. “Zo kunnen onze klanten met de auto straks vlot tot vlak bij de laadkade rijden die zich in de ondergrondse parking bevindt. Daar krijgen ze ook nog hulp bij het inladen. Boven en onder de grond kunnen in totaal 75 wagens staan.”

In de nieuwe Jysk is zoveel plaats dat de Deens winkelketen ook haar zusterbedrijf Sofacompany mee in huis neemt. Dat is gespecialiseerd in elegant zitcomfort aan zachte prijzen en heeft nu al een toonzaal aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen. De opening de nieuwe Jysk Schoten en Sofacompany belooft volgens Frank Christant één groot feest te worden.

Foto: JAA
Foto: JAA

De juidige Jysk aan de Bredabaan, honderd meter voorbij de nieuwe. Foto: JAA
De juidige Jysk aan de Bredabaan, honderd meter voorbij de nieuwe. Foto: JAA

Foto: Jysk
Foto: Jysk

Matrassen, waar het allemaal mee begonnen is in 1979, liggen nog altijd in elke Jysk. Foto: Jysk
Matrassen, waar het allemaal mee begonnen is in 1979, liggen nog altijd in elke Jysk. Foto: Jysk

Foto: JAA
Foto: JAA