KMO's werven weer personeel aan

jobsjes

De tewerkstelling in KMO’s evolueert positief. Dit leert de driemaandelijkse KMO-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx uit Berchem. Tijdens het tweede kwartaal van 2015 steeg de structurele tewerkstelling in Belgische KMO’s met 0,3%. Op jaarbasis zorgt dit voor een positief cijfer van 0,7%. In tegenstelling tot de voorbije 4 kwartalen waar alleen Vlaanderen steeg (+1,6%), behalen alle gewesten deze keer positieve resultaten; Vlaanderen stijgt met 0,4%, Wallonië met 0,2% en Brussel met 0,1%. Een andere belangrijke en opmerkelijke trend is dat er steeds meer 50-plussers in KMO’s tewerkgesteld worden (en blijven).

Na het tweede kwartaal van 2015 wordt de KMO-jobindex van SD Worx afgeklokt op 111,9 punten. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2015 betekent dit een stijging van 0,3%. Nemen we de start van de KMO-jobindex in 2005 met 100 als basis, dan kunnen we stellen dat er vanaf dan 11,9% meer werknemers actief zijn bij bedrijven met maximaal honderd werknemers.

“Het hoogste cijfer noteerden we in november 2011 (112,2). Het huidige cijfer komt overeen met dat van eind 2011 en half 2012. Het dieptepunt hebben we gekend in de zomer van 2013 toen we rond de 110,5 draaiden. We kunnen dan ook concluderen dat de tewerkstelling binnen de KMO’s de laatste vier jaar stagneert, maar dat we de laatste twaalf maanden het verlies van de vorige jaren aan het goedmaken zijn,” zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur KMO’s bij SD Worx

De KMO-jobindex bereikt 111,9 punten in juni 2015 tegenover 111,2 punten in dezelfde periode vorig jaar. Deze index geeft het aantal meer tewerkgestelden (per honderd) weer ten opzichte van het aantal dat tewerkgesteld was in 2005 (=referentiepunt; index=100).

Een positief besluit uit deze KMO-jobindex is dat alle gewesten over het laatste kwartaal positieve cijfers op tafel kunnen leggen. Vlaanderen stijgt met 0,4%, Brussel met 0,1% en Wallonië met 0,2%. Toch zijn er structurele verschillen waar te nemen…

De KMO-tewerkstelling steeg in Vlaanderen het voorbije kwartaal met 0,4% en de voorbije twaalf maanden met maar liefst 1,6%. Een positieve tendens waar alle provincies, met Limburg op kop, aan meegewerkt hebben. Opvallend en bemoedigend is dat er ook in het tweede kwartaal meer tewerkstelling in de secundaire sector (industrie) is. De tertiaire en quartaire sector bewegen dan weer nauwelijks. Er zijn dan ook (vanzelfsprekend) vooral meer arbeiders in dienst bij de Vlaamse KMO’s (+0,56%), en wat ook goed nieuws is, meer mensen met een voltijds contract (+0,18%).

In de voorbije twaalf maanden ‘vergrijsden’ werknemers in de KMO’s. Er zijn nu bijna 5,82% meer 50-plussers tewerkgesteld dan vorig jaar, een trend die in de drie gewesten de kop opsteekt.

De ‘KMO-jobindex’ van SD Worx. De KMO-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in KMO’s. Structurele tewerkstelling houdt in dat tijdelijke tewerkstelling, zoals interim- en studentenjobs, niet in het onderzoek zijn opgenomen. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

SD Worx SD Worx biedt onder het ‘Proxy’ label specifieke dienstverlening aan KMO’ers aan, ook over het maken van afspraken rond de extralegale voordelen. De Divisie KMO van SD Worx telt meer dan 400 medewerkers. Samen staan ze in voor meer dan 40.000 KMO-werkgevers die in totaal meer dan 250.000 werknemers tewerkstellen. De dienstverlening is, via meer dan 25 kantoren, sterk regionaal uitgebouwd. Elke regionale KMO-ploeg biedt een totaaldienstverlening rond loonberekening, sociale wetgeving en personeelsbeleid, met praktisch advies van een vertrouwenspersoon die de KMO-problematiek door en door kent.