Nieuws Minder starters in de bouw en meer bouwbedrijven stopgezet

Minder starters in de bouw en meer bouwbedrijven stopgezet

Niko Demeester. Foto Confederatie Bouw.

Minder starters in de bouw en meer bouwbedrijven stopgezet

Het aantal starters in de bouw is in België vorig jaar met 17,4 procent afgenomen in vergelijking met 2021, tot 13.965. Tussen 2018 en 2021 was het aantal starters elk jaar nog sterk toegenomen. Tegelijk werden vorig jaar meer bouwbedrijven stopgezet of gingen ze failliet, zo blijkt uit een analyse van bouwfederatie Embuild op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information.

Het aantal stopzettingen in de bouw steeg vorig jaar met 12,7 procent in vergelijking met een jaar eerder, tot 11.271. Het aantal faillissementen nam met 41,8 procent toe, tot 2.081. De netto-aangroei van bouwbedrijven in België kwam vorig jaar uit op 2.694 (-61 procent). Eind 2022 telde België 162.619 zelfstandigen en bedrijven actief in de bouw.

“Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was er heel wat werk voor de bouw en veel bouwbedrijven werden toen ook sterk ondersteund door de coronamaatregelen”, zegt Embuild-topman Niko Demeester. “Sinds begin 2022 verslechterde de economische toestand aanzienlijk en werden ook de coronasteunmaatregelen afgebouwd. Daardoor zien we minder starters in de bouw en meer stopzettingen of faillissementen.”

In 2022 werd 73,6 procent van alle startende ondernemingen in de bouw in Vlaanderen opgericht, 7,2 procent in Brussel en 17,2 procent in Wallonië.

Reageer op dit bericht

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.