Nieuws Antwerpen Minder vraag naar magazijnen in Antwerpse

Minder vraag naar magazijnen in Antwerpse

Minder vraag naar magazijnen in Antwerpse

magazijnDe snelle opkomst van e-commerce, waarbij consumenten meer en meer via het internet kopen, zou de vraag naar grote opslagplaatsen moeten versterken. Toch zien we dit in het Antwerpse niet gebeuren. Tijdens de eerste helft van dit jaar is er in Antwerpen 16% minder vierkante meters aan magazijnen verkocht of verhuurd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Oost-Vlaanderen was het zelfs 21% minder. Volgens de specialisten van de Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de spelers in commercieel en logistiek vastgoed, is duidelijk dat de spelers in e-commerce de regio links laten liggen.

Ondanks het feit dat er iets meer transacties dan vorig jaar zijn genoteerd op de markt van logistiek en semi-industrieel vastgoed, zit er een kleine krimp in de magazijnenmarkt. Dat komt omdat de take-up – de verhuurde of verkochte vloeroppervlakte – de voorbije zes maanden een stuk lager lag dan vorig jaar. Group Hugo Ceusters-SCMS, die het voorbije jaar haar activiteiten op het vlak van logistiek en semi-industrieel vastgoed bijna verdubbelde, baseert zich voor haar marktanalyse mede op de cijfers van het vakblad Expertise.

Concreet: tijdens de eerste jaarhelft van dit jaar werd 441.000 m² aan magazijnen verhuurd en verkocht in Vlaanderen, in dezelfde periode vorig jaar was dat 523.000 m².  Voor Vlaanderen komt dit neer op een daling van ruimschoots 15 procent, waarbij vooral Vlaams-Brabant (-43%), Oost-Vlaanderen (-21%) en Antwerpen (-16%) een forse stap achteruit zetten. In West-Vlaanderen bleef de daling beperkt tot 7 procent. Enkel in Limburg was er sprake van een stijging van liefst 75 procent, al is de markt in deze provincie bijzonder klein.

De voornaamste reden voor de dalende take-up in de – vooral grote – magazijnenmarkt, is volgens Christophe Wuyts van Group Hugo Ceusters-SCMS, het feit dat we de boot van de e-commerce aan het missen zijn. “Hoewel de logistieke afhandeling het meest arbeidsintensieve onderdeel van e-commerce is, trok België de jongste drie jaar geen enkel nieuw groot distributiecentrum voor de onlinehandel aan. De Zalando’s en Bol.com’s van deze wereld bespelen de Belgische markt, maar voor hun logistiek steken ze de grens over richting Nederland, Frankrijk of Duitsland. Als ze enkel zouden beslissen op basis van locatie, plaatsen ze België helemaal bovenaan in hun ranking”, aldus Wuyts. “Maar als er beslist moet worden over grote Europese distributiecentra, dan spelen bij de onlinemastodonten andere criteria mee: flexibiliteit, loonkosten, ondersteuning door de overheid, enz. En dan komen Nederland, Duitsland en Frankrijk in beeld.”

Wuyts hamert er daarom op dat de logistieke carrousel achter de boomende e-commerce een pak extra jobs per jaar kan opleveren. Zelfs als de markt zich allicht op jaarbasis licht zal herstellen, moeten we ervoor zorgen dat we kunnen inhaken op de positieve effecten van de e-commerce

De Group Hugo Ceusters-SCMS staat voor een brede waaier van gespecialiseerde diensten en adviezen inzake verhuur/verkoop en beheer van professioneel vastgoed: retail, kantoren en magazijnen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.