Nieuws Antwerpen Na 20 jaar sluit Rudy geliefde krantenwinkel in Kalmthout

Na 20 jaar sluit Rudy geliefde krantenwinkel in Kalmthout

Foto: Koen Fasseur.

Na 20 jaar sluit Rudy geliefde krantenwinkel in Kalmthout

KALMTHOUT – Op de laatste dag van deze maand gaan de deuren van krantenwinkel Vingerhoets voor de laatste keer open. Zo verliest de heidegemeente haar enige krantenwinkel in de Dorpsstraat. Voor Rudy Vingerhoets is het na twintig jaar genoeg geweest. “De gouden jaren zijn voorbij.”

Rudy startte twee decennia geleden zijn krantenwinkel in de Dorpsstraat en had daarvoor een dagbladhandel in Antwerpen. “Dat was nog de tijd dat het loonde om als krantenwinkelier een eigen ronde te hebben. De losse verkoop in de winkel en mijn eigen abonnementenronde In Antwerpen was in die gloriedagen goed voor iets meer dan tweehonderd kranten per dag. Daar kunnen de huidige krantenwinkels nu nog alleen van dromen.”

Door privéomstandigheden was Rudy verplicht om zijn winkel in Antwerpen te sluiten. Maar het krantenvirus bleef knagen en dus opende hij in Kalmthout een nieuwe zaak. Blijkbaar zit het ook in de genen van de familie Vingerhoets, want zijn zus heeft in Duffel haar eigen krantenzaak. “Toen ik hier begon, was een krantenwinkel niet alleen de plek om kranten, magazines, sigaretten en drankjes te kopen, maar evenzeer een plaats waar je mensen ontmoette. Een sociale babbel met de klanten was even belangrijk. Er is hier in mijn winkel heel wat afgepraat.”

“In de loop der jaren is die sociale babbel langzaam maar zeker verzwakt. Nu zijn het nog de vaste klanten die een klapje doen. De jongere mensen zijn meer gehaast of zijn op weg naar hun werk of de kindercrèche. Ik spreek hier geen waardeoordeel uit, ik stel gewoon vast”, aldus krantenboer Rudy.

“Volgend jaar ga ik met pensioen. Een jaar langer de winkel openhouden, vond ik geen optie. Op een gegeven moment heb ik de knop omgedraaid en ik heb er eerlijk gezegd geen spijt van. Ik zal wel zien hoe ik het jaar tot mijn pensioen overbrug.”

Niet alleen kranten

Een vaste klant komt, koopt zijn krant, betaalt en vertrekt. “Leven van kranten- en magazineverkoop is al lang niet meer mogelijk”, zegt Rudy. “Je moet je inkomen goedmaken met onder meer de producten van de Nationale Loterij, sigaretten, snoep en drank. Maar in heel wat warenhuizen koop je nu ook kranten en magazines of kan je met de Lotto spelen. Neen, de gouden jaren zijn voorbij.”

Nu krantenwinkel Vingerhoets sluit, telt Kalmthout nog slechts drie dagbladhandels. Aan de Kapellensteenweg zit dagbladhandel Paparazzi. Die biedt niet enkel het traditionele assortiment dat je in een krantenwinkel verwacht, je kan er ook terecht voor juwelen, kleding, schoenen en handtassen. In Heide is er in de Heidestatiestraat nog dagbladhandel Bouckaert en in Achterbroek heb je dagbladhandel Ingrid.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.