familie Janssens van patisserie Manus Foto: Koen Fasseur

Na Brasschaat en Kapellen: familie Janssens van patisserie Manus keert terug naar geboortedorp met nieuwe winkel

Al het goede komt in drievoud, zo ook bij Patisserie Manus. Na succesvolle zaken in Brasschaat en Kapellen opent de bekende bakkersfamilie op dinsdag 23 april een gloednieuwe winkel in hartje Stabroek.

Ongeveer vijf jaar geleden kwam op de hoek van de Dorpsstraat en Brouwersstraat het pand van bakker Jef Janssens te koop. De man ging met pensioen. Hij was de vijfde generatie die in het pand een bakkerszaak open hield. Opvolging was er niet dus kwam de bakkerij te koop.

Het zag er even naar uit dat na meer dan een eeuw hier geen brood meer zou worden gebakken. Maar Herman Janssens (56), geen familie van Jef trouwens, kocht het pand. Samen met dochter Emelie (30) en zoon Max (29) zorgen ze er nu voor dat de ovens daar vanaf 23 april weer op volle toeren draaien.

Roots

Met de aankoop van de oude bakkerij keert Herman Janssens terug naar zijn roots. Hij is een geboren en getogen Stabroekenaar. Herman groeide op in De Groene Swaen, een van de oudste woningen van de poldergemeente die dateert uit 1654. Manus 3 ligt op amper honderd meter van die ouderlijke boerderij. “Ik had mijn moeder al langer laten weten dat ik wel geïnteresseerd was die oude bakkerij te kopen. Enkele weken later was het zover, zette mijn moeder me op weg en al vlug kwamen we tot een akkoord”, legt Herman Janssens uit.

Vanaf het prille begin stelden Herman, Emelie en Max stellig dat de nieuwe Manus meer moest zijn dan een bakker. Manus 3 moet een belevingswinkel worden.

“Mijn zus en ik zitten nog vol met groeiplannen. Onze derde winkel is zeker geen eindpunt. Ook de winkel in Brasschaat gaan we verder uitbreiden”

Max Janssens

“We zijn resoluut gegaan voor een unieke winkelervaring. Op het gelijkvloers kunnen klanten kiezen uit ons ruim assortiment van brood, pistolets en patisserie met zicht op het atelier. Zo kunnen ze met hun eigen ogen zien hoe een verse lading pistolets de oven komt uitrollen en rechtstreeks in de winkel wordt gepresenteerd.”

“Achteraan bevindt zich een degustatieruimte met dertig plaatsen die we de toepasselijke naam ManusBisSta gaven: een knipoog naar onze bestaande ManusBis-formule, maar dan in Stabroek. Hier kan je aanschuiven aan ons ontbijtbuffet, maar zijn klanten ook van harte welkom voor een hartige lunch, zoete zonde of warm kopje koffie“, vertelt Emelie.

Wie binnenkomt, ziet meteen het chocoladen kunstwerk. Foto: Koen Fasseur

Lekkers van Manus. Foto: Koen Fasseur

In Manus Stabroek kan je ook terecht voor belegde broodjes. En het broodje zelf komt natuurlijk rechtstreeks uit Manus’ eigen ovens, dat spreekt voor zich.

Met de komst van Manus moet de Stabroekenaar in elk geval niet op zijn honger blijven zitten. In een straal van minder dan één kilometer vind je, inclusief Manus, liefst negen verkooppunten voor brood: vier warenhuizen, vier bakkers en een broodautomaat. Er zijn evenwel maar twee warme bakkers. In een straal van honderd meter heb je wel keuze uit vier broodjeszaken. Een overaanbod?

Emelie: “Dat schrikt ons niet af. We staan sterk met onder meer onze patisserie, eigen gemaakte chocolade en ijs. Ik geloof rotsvast in ambachtelijk werk en kwaliteit.” “Mijn zus en ik zitten nog vol met groeiplannen. Onze derde winkel is zeker geen eindpunt. Ook de winkel in Brasschaat gaan we verder uitbreiden”, aldus Max.

De nieuwe Manus in de Dorpsstraat. Foto: Koen Fasseur