Nieuws Antwerpen Nieuwe eigenaars voor Mekanik Strip

Nieuwe eigenaars voor Mekanik Strip

Nieuwe eigenaars voor Mekanik Strip

mekanikDe bijna legendarische stripboekenwinkel, Mekanik Strip uit Antwerpen wordt overgenomen. Twee stripfreaks die de winkel zélf al jaren kennen hebben contact opgenomen met de stichters van de zaak, Linda Torfs en Jan Van Damme. Daarmee wordt een Antwerps icoon gered.

De Mekanik zoals de Antwerpse stripwinkel al eens genoemd wordt is een fenomeen. Een internationaal fenomeen zelfs. De winkel aan de Sint Jacobsmarkt verkoopt tienduizenden strips, poppen, t-shirts en allerlei gadgets die ook maar iets met de stripwereld te maken hebben. De klanten van de Mekanik Strip komen vandaag uit heel Europa. Tot zelfs uit de Verenigde Staten.

Linda Torfs en Jan Van Damme zetten hun zaak op in 1983. Hun winkel aan de Sint Jacobsmarkt groeide sindsdien uit tot een kleurrijk gegeven in de Scheldestad. Na al die jaren meenden beide stichters dat het tijd werd om ermee te stoppen. Niet omdat de zaken slecht gingen of omdat er geldproblemen waren. Integendeel zelfs. “Het was voor ons tijd om uit te bollen”, zegden beiden.

Na maanden zoeken is het nu eindelijk zo ver: twee enthousiaste en jonge Antwerpenaars zijn er naar eigen zeggen klaar voor om er na 30 jaar voor te gaan: Jens Lambrigts (31) en zijn vrienden Kim Wuyts (32) uit Wilrijk krijgen nog tot eind oktober de kneepjes van het vak aangeleerd door Linda en Jan en daarna staan ze er alleen voor. “Voor de klanten zal er nauwelijks iets veranderen”, zegt Jens Lambrigts. “Ik ben hier zelf al jaar en dag kind aan huis en ben bij wijze van spreken verliefd geworden op de sfeer die hier hangt. Daar wil ik zo weinig mogelijk aan veranderen. Dat was trouwens een van de wensen van Linda en Jan. Ook hen ken is ondertussen heel goed. We zouden zot zijn om hun wensen niet te respecteren.”

Lambrigt’s liefde voor de strip gaat terug tot zijn jeugd. “Mijn oom was een groot verzamelaar van de Belgische klassiekers: Nero, Suske en Wiske, Kuifje. Ik was nog piepjong toen ik al volledige dagen in zijn stripkas zat te neuzen. Mijn broer was verzot op reeksen zoals Storm en Storgal. Ik zelf verzamelde dan weer Amerikaanse comics. Enfin, iedereen kent me als een echte stripfreak.”

“Mijn vrienden hadden me verteld dat de Mekanik te koop stond. Ze zeiden me: zou dat niet iets voor U zijn? Die idee is een beetje in mijn hoofd blijven hangen. Gelukkig is mijn vriendin een ondernemend type. Zij heeft mij bij wijze van spreken de winkel ingestampt om inlichtingen te gaan vragen. Als zij er niet wat geweest zou ik het nu misschien nog altijd aan het overwegen zijn. Hetzelfde voor de overnameprocedure zelf. Die was financieel gezien niet altijd vanzelfsprekend maar zij had altijd het doorzettingsvermogen om op zoek te gaan naar oplossisngen. En nu, maanden later is het zo ver. Spannend.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.