Nieuws Antwerpen Nieuwe uitbaters voor Gaarkeuken 110

Nieuwe uitbaters voor Gaarkeuken 110

Nieuwe uitbaters voor Gaarkeuken 110

florrekeGaarkeuken 110 neemt een nieuwe start. Britt De Baere en Sira Verelst staan voortaan achter de bar. Florreke Rombouts, die meer dan 20 jaar het gezicht was van de laatste gaarkeuken in de haven van Antwerpen, heeft de fakkel doorgegeven aan de twee Antwerpse dertigers. “Het is met zeer gemengde gevoelens dat ik de deur achter mij dicht getrokken heb”, zegt Florreke, “maar het was tijd om aan mezelf en mijn gezondheid te denken. In het leven na de Gaarkeuken wil ik onder meer terug naar de academie.”.

Met Britt & Sira is het voortbestaan van Gaarkeuken 110 verzekerd. Het Antwerse Havenbedrijf keurde de overdracht van de concessie, die in 2011 nog met tien jaar werd verlengd, goed. Sira (31) heeft het ondernemen in het bloed. Sinds 6 jaar baat ze café ’t Bieke uit in de Montignystraat in Antwerpen, twee jaar geleden voegde ze er nog krantenwinkel Gazet au lait aan toe. “Toen ik hoorde dat Florreke op zoek was naar een overnemer, was ik meteen enthousiast. Maar omdat ik mijn huidige zaken niet wil opgeven, zocht ik nog een zakenpartner. Dat werd uiteindelijk mijn nicht Britt die 12 jaar in de Antwerpse haven heeft gewerkt en het maritieme wereldje goed kent”, vertelt Sira Verelst.

De twee dames willen de traditie van de meer dan 100 jaar oude Gaarkeuken onverminderd verder zetten. “De Gaarkeuken is een icoon in Antwerpen. Het interieur is authentiek, maar ook de klanten zijn uniek. Dat de gewone werkman en de grote baas hier naast elkaar een pintje of een koffie kunnen drinken, verklaart de ziel van ‘den 110’”, aldus Britt De Baere (35). “Hier en daar zullen we wel wat aanpassingen doen, maar het concept blijft overeind: een volkscafé waar iedereen zich thuis kan voelen en waar er aan een eerlijke prijs eten en drinken geserveerd wordt”, besluiten Britt & Sira.

Gaarkeukens werden in de tweede helft van de 19de eeuw opgericht om het lot van de havenarbeiders te verbeteren: ze konden er zich verwarmen en moesten hun schaftmaaltijd niet meer in open lucht verbruiken. De schuil- en warmplaats van de Gaarkeuken 110 herinnert nog aan deze eerste functie van het gebouw.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.