Foto's: Marc Dries Foto's: Marc Dries

Out Of Office met Marc Dries van Spikes: “Met een goed non-fictie boek in de hand, ben ik even weg van de wereld”

Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers ‘Out Of Office’. Tijd dan om het eens niet over ondernemerschap te hebben, maar over andere zaken die een mens bezighoudt. Vandaag: Marc Dries, CEO van Spikes.

Dag Marc. Jij bent net terug van vakantie, neem ik aan? Waar ben je geweest en wat heb je gedaan?

“Ik ben met de familie naar de westkust van de VS gegaan. Op onze bucketlist stonden de typische natuurparken en de grote steden. Ik ben een lezer, dus heb in elke bezochte stad de must-see boekenwinkels bezocht terwijl mijn familieleden aan het sightseeing of shoppen waren. We hebben een vlucht geboekt naar daar, en vervolgens een auto gehuurd. Overal waar we verbleven, bleven we één of twee nachten. De hoogtepunten waren Bryce & Antelope Canyon qua natuurparken. Mijn favoriete stad die we daar hebben gezien, is zonder twijfel San Diego.”

Naar welke ondernemer kijk jij op?

“Naar ondernemers die hier in België hun bedrijf hebben gestart en dat vervolgens internationaal hebben uitgebouwd. Ondernemers die de welvaart hier verankeren, daar kijk ik naar op."

Als je een andere onderneming zou oprichten, welk zou dat dan zijn?

“Dan zou ik iets creatief doen. Een bedrijf dat creatieve programma’s maakt voor het grotere publiek. Creatieve verhalen brengen.”

“Je hoeft niet in Silicon Valley te wonen om een succesvol bedrijf uit te bouwen”

Als je in een ander land een bedrijf zou oprichten, waar zou dat dan zijn?

“Goh, ik zie eigenlijk het punt niet van ergens anders iets te beginnen. Ik ben overtuigd dat het hier echt goed is. Ik denk dat we dat misschien niet altijd goed beseffen, maar het is wel zo. Zowel als mens en ondernemer. Je hoeft niet in Silicon Valley te wonen om een succesvol bedrijf uit te bouwen, je kan dat ook gewoon hier doen.”

Wat doe je in België als je out of office bent?

“We zitten regelmatig aan de kust. Wij wandelen ook graag. Ik woon zelf in Limburg, dus ideaal om eens naar het bos te gaan. Ik heb ook enkele vriendengroepen waar ik regelmatig mee afspreek. Muziekfestivals of concerten staan dan bovenaan ons lijstje.”

Ben je recent nog naar concerten of festivals geweest?

“Ik ben naar Bruce Springsteen geweest met enkele vrienden. Beyonce heb ik live gezien met mijn dochters, en Pinkpop heb ik met mijn vrouw gedaan.”

Kon het concert van Beyonce jou even hard bekoren als jouw dochters?

“Qua muziek niet echt (lacht). Maar zij heeft daar wel een show neergezet. Dat is natuurlijk een fenomeen, en die show zit heel professioneel in elkaar. Zo bekijk ik dat dan eerder.”

Lees ook: Artificiële intelligentie van Textgain en Spikes zet kennis en data om in collectief brein voor bedrijven

Hoe drink jij je koffie?

“Ik ben een fervente koffiedrinker, en ik drink die het liefst zwart.”

Stel: je hebt nog één dag te leven. Wat eet je?

“Dan zou ik gaan voor een vol-au-vent op basis van Parelhoen, met frietjes en witloof.”

Waar kan jij vrolijk van worden?

“Goede muziek en iets nieuws ontdekken. Ik vind het geweldig om iets nieuws te leren kennen wat voordien nog onbekend was voor mij.”

Als er wat extra tijd vrijkomt, welke cursus zou jij dan volgen?

“Een wijncursus en een master in barbecue.”

Je zegt dat je een lezer bent? In welk boek ben je momenteel bezig?

“Boeken (lacht). Ik heb de gewoonte er meerdere tegelijk te lezen, altijd non-fictie. Alle boeken die met innovatie te maken hebben, triggeren mij. Zowel op vlak van business, als producten en technologie. Alles wat kan veranderen of waar we anders over kunnen denken, interesseert mij. Ik ben nu onder andere bezig in Building a Second Brain, een recent boek dat met artificiële intelligentie te maken heeft.”

Zijn deze boeken echt complete ontspanning voor jou? Aangezien dit educatieve thema’s zijn?

“Ja, voor mij is dat echt ontspanning. Als ik deze boeken lees, ben ik even weg van de wereld.”