QbD volgt kwaliteitsrisico's in farma op

qbd

Bart Van Acker was eerder al actief bij een IT-consultancybedrijf waar hij mee kwaliteitsrisico's bij farmaceutische, biotechnologische en cosmetische ondernemingen evalueerde. In 2011 nam hij het initiatief in handen en zette met Quality by Design (QbD) in Kontich zijn eigen bedrijf op. In 2013 zat QbD al op een omzet van 4,6 miljoen euro.

Tijdens de productontwikkeling, de productie en de distributie van healthcareproducten is het zaak om de kwaliteit voor 100% onder controle te houden. Kwaliteitscontrolesystemen waarin interne procedures, processen en systemen permanent opgevolgd worden zijn daarbij essentieel. Met QbD kon Bart Van Acker alvast zijn eigen ideeën terzake waar maken en een eigen klantenbestand opbouwen.

Het ging daarbij ontzettend snel. Het bedrijf uit Kontich stelt vandaag liefst 55 mensen aan het werk en werf nog elke maand twee extra personeelsleden aan. QbD kan uiteraard profiteren van het feit dat Vlaanderen nogal wat grote farmabedrijven telt. Janssen Pharma, Genzyme, Pfizer en Alcon om er maar enkele te noemen. "Maar waar het om gaat is die vaststelling dat wij in onze snelle expansie een hele portefeuille aan relatief kleine bedrijfjes en ziekenhuizen bijeengebracht hebben die wij in onze aanpak een hoge toegevoegde waarde konden garanderen. Bij grote bedrijven krijgen we veelal een opdracht toegemeten. Bij kleinere KMO's mogen we zelf onze ideeën uitwerken en dan komen we voor de klant tot heel erg kostenefficiënte systemen."

De snelheid waarmee QbD groeit mag ook afgelezen worden in het feit dat het bedrijf uit Kontich onlangs al zelf een meerderheidsparticipatie nam in een onderneming en met Neomatics het dienstenpakket nog verder kan uitbreiden. Neomatics heeft immers een goed functionerend managementssysteem uitgewerkt op dat als cost-effective platform op basis van Microsoft Share Point documentbeheer, work flow en kwaliteitscontrole omvat. Dat ExpressPack Quality is bovendien best betaalbaar.

QbD gaat overigens ook al op de internationale toer. Onlangs werd een eigen dochteronderneming opgezet in het Nederlandse Leiden. Spanje, Italië en Zwitserland worden gescreend op investeringsmogelijkheden.

Die snelle groei wordt eveneens vertaald in een verdere uitbreiding van het personeelsbestand. Twee bijkomende personeelsleden per maand? "Ja, we kunnen nog altijd mensen gebruiken: ingenieurs, biomedische wetenschappers en apothekers."