Nieuws Antwerpen Starter van de week: Oxylum zet CO2 om in duurzame chemicaliën

Starter van de week: Oxylum zet CO2 om in duurzame chemicaliën

Bert De Mot. Foto Oxylum

Starter van de week: Oxylum zet CO2 om in duurzame chemicaliën

ANTWERPEN, SCHILDE – Oxylum, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en pionier in koolstoftransitie, heeft technologie ontwikkeld die CO2 omzet in duurzame chemicaliën. Zelf spreekt het bedrijf van “een baanbrekende, groene methode”.

Oxylum werd eind vorig jaar opgericht en legt zich toe op duurzame toepassingen voor de chemische industrie. CEO Bert De Mot wil op die manier de balans met de natuur herstellen.

“Het bewijs op laboschaal is er, nu gaat het richting eerste pilootinstallatie”, vertelt hij. “Koolstof – momenteel een afvalstroom – is overal aanwezig als basisatoom. Helaas halen we onze koolstof uit fossiele brandstoffen.”

Geen fossielen

“Net als de bladeren van een boom gebruiken we CO2 en water om de bouwstenen te maken voor hernieuwbare chemicaliën”, legt De Mot uit. “De benodigde energie wordt geleverd door hernieuwbare elektriciteit en tijdens het proces worden géén fossiele grondstoffen verbruikt.”

In het Oxylum-lab wordt CO2 onder andere omgezet in chemicaliën zoals mierenzuur. Mierenzuur of methaanzuur wordt gebruikt in de landbouw-, farma- en textielindustrie. “Momenteel wordt mierenzuur nog uit aardgas gemaakt, maar wij kunnen het dus met onze technologie rechtstreeks uit CO2 produceren.”

Plastics

Het uiteindelijke doel van de spin-off is om ethyleen uit CO2 te halen. “Dat is echt een basisgrondstof in de industrie voor de productie van plastics”, legt De Mot uit.

“Ethyleen wordt momenteel ook nog uit aardolie gewonnen. Door ethyleen hernieuwbaar te maken, kunnen we exact dezelfde plastics als nu maken, maar in plaats van te vertrekken van aardolie, vertrekken we van CO2.”

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.