Nieuws Antwerpen Topchim doet aan hoogtechnologisch onderzoek

Topchim doet aan hoogtechnologisch onderzoek

Topchim doet aan hoogtechnologisch onderzoek

kartonTopchim is door Europa mee aangezocht om onderzoekswerk te verrichten naar biogebaseerd verpakkingsmateriaal. Een en ander gebeurt binnen het project Succipack. “Dit is voor ons een zijspoor bij ons onderzoek naar hoogtechnologische coatingtechnologie voor papier en karton”, zegt Leo Vonck van het bedrijf.

Discreet weggedoken in Wommelgem leidt Topchim een vrij anoniem bestaan. Het bedrijf van Henk Van den Abbeele heeft niettemin geavanceerde knowhow in huis. Alleen in vakkringen van de verpakkingsindustrie is Topchim in dit opzicht een heel bekende naam.

“Wij werken effectief voor de papier- en kartonnijverheid”, zegt Leo Vonck nog. “Wij doen aan fundamenteel onderzoek om de verpakking van etenswaren op het vlak van kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Etenswaren leggen nu eenmaal een heel traject af vooraleer ze bij de consument op tafel komen. Het komt er dan op aan duurzaamheid in de verpakkingsmiddelen in te brengen.”

Topchim werkt daartoe veelal in partnership met bv. de eindklanten. Het initiatief gaat uit van het Antwerpse bedrijf zelf doch op het moment dat toepassingsontwikkelingen moeten uitgetekend worden komen de papier- en kartonproducenten zelf in beeld. Ook onderzoeksinstellingen als het Vlaamse VITO werken mee aan projecten. Dit neemt niet weg dat 70% van de omzet van Topchim voor het buitenland bijeengewerkt wordt. In eigen land is enkel de papierfabriek van Virton een trouwe klant.

In Wommelgem zijn 15 hooggekwalificeerde onderzoekers aan het werk. Topchim tekende verleden jaar voor een omzet van pakweg 5 miljoen euro. De onderneming wordt aangestuurd door de familie Van den Abbeele. Henk Van den Abbeele startte het bedrijf op in 1996.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.