Umicore Foto: Belga

Umicore zal dit jaar fors minder winst maken dan het eerder had vooropgesteld

Umicore komt met winstwaarschuwing voor batterijmaterialentak. Dat maakte de Belgische materialengroep woensdag bekend.

Bij de presentatie van de jaarresultaten zag Umicore voor 2024 een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) van 900 à  950 miljoen euro in het verschiet. Bij de publicatie van de eerstekwartaalresultaten eind april bevestigde het bedrijf die vooruitzichten nog.

Lees ook: Mathias Miedreich stapt op als CEO van Umicore: Bart Sap neemt fakkel over

Maar nu snoeit Umicore fors in de verwachtingen, omdat de groeivertraging op de markt van elektrische auto’s weegt op de batterijmaterialentak. Het concern stelt nu voor heel het jaar een aangepaste brutobedrijfswinst van nog 760 à 800 miljoen euro voorop.

Vertraging van de volumegroei 

Umicore wijst verscheidene oorzaken aan voor de lager dan verwachte verkoop van kathodematerialen voor batterijen. Het ziet de bestelde volumes in bestaande contracten sneller aflopen dan verwacht en ook een vertraging van de volumegroei van nieuwe contracten in Europa, “doordat klanten hun elektrificatieplannen opschorten”. Daarnaast produceren Chinese batterijfabrikanten minder.

De aangepaste brutobedrijfswinst van de batterijmaterialentak zou daardoor rond de 0 euro uitkomen, inclusief een eenmalige boekhoudkundige meevaller van 50 miljoen euro, tegenover de eerdere verwachting van 135 miljoen euro. Umicore benadrukt dat de drie andere bedrijfstakken (katalysatoren, recyclage en gespecialiseerde materialen) wel “solide” en “in lijn met de verwachtingen” presteren.

Investeringsplannen 

Umicore zal nu zijn investeringplannen aanpassen zodat die “nauw aansluiten bij het toekomstige groeitempo van zijn klantenbasis”. Voor 2024 zouden de investeringen “niet meer dan 650 miljoen euro” bedragen. “Umicore zoekt daarnaast manieren om haar kostenstructuur aan te passen aan de tragere groei”, luidt het.

Kersvers CEO Bart Sap blijft vertrouwen “in de langetermijnvooruitzichten van elektrificatie”, zegt hij. “We zijn overtuigd van de rol van Umicore in alle aandrijftechnologieën in mobiliteit, dankzij onze brede technologieportfolio, duurzame klantenrelaties en relevante geografische voetafdruk. We passen ons tempo aan deze nieuwe realiteit aan en nemen de nodige maatregelen om de onmiddellijke uitdagingen het hoofd te bieden.”

Umicore heeft haar hoofdkantoor in Brussel en sites in Brugge, Olen en Hoboken.