Uruguay koopt kreukelpalen in Pulle

kreukel

Safety Product, dat deel uitmaakt van de Groep Maes uit Pulle, heeft zijn eerste zogenaamde kreukelpalen buiten Europa verkocht. Uit Uruguay kwam een bestelling binnen voor zestig palen. Wanneer de klant tevreden is, volgen er in januari nog eens zeventig.

“Dit is een mijlpaal voor ons bedrijf”, zegt directeur Carolien Willems. “De klant heeft ons leren kennen op een beurs in Amsterdam. We hebben gegevens uitgewisseld, een offerte gemaakt en daaruit is de bestelling voortgekomen. Het feit dat we nu in Uruguay kunnen verkopen, betekent dat er mogelijkheden zijn in heel de wereld. De verkoop is alleszins een opsteker voor onze agent in Brazilië, die actief bezig is, zo ook voor onze agent in Chili.”

Safety Product bracht in 2009 de kreukelpaal, ook nog ZIPpole genoemd, op de markt. Het gaat om een stalen mast voor openbare verlichting die bij een aanrijding mee buigt en zo de klap opvangt voor de inzittenden en het aanrijdende voertuig afremt. Op die manier redt de paal levens. De productie gebeurt via een eigen automatische productielijn in Lokeren. De palen worden momenteel in negen Europese landen verkocht.

“Het blijft missionariswerk”, legt de directeur uit. “De schuld bij een aanrijding tegen een paal wordt steevast bij de automobilist gelegd, terwijl iedereen weet dat dat lang niet altijd het geval is. We zouden overheden en zelfs meer burgemeesters uit onze eigen buurt moeten overtuigen om de kreukelpaal op te nemen in lastenboeken voor wegenwerken, niet alleen in een bocht maar ook op een recht stuk. De verkoop in Uruguay geeft ons de stimulans om hiermee verder te doen.”

Bij Safety Product werken zes mensen.

Safety Product maakt deel uit van de Groep Maes. Het bedrijf is gegroeid uit het initiatief van elektricien Albert Maes en zijn echtgenote Lieve Winkelmans. De man was lange tijd aan de slag op een sleepboot in de haven van Antwerpen. Hij moest soms urenlang wachten op een schip dat niet binnenkwam. Hij doodde de tijd met herstelwerken. Tot hij op de idee kwam om een bedrijfje over te nemen dat de feestverlichting verzorgde bij allerhande activiteiten.

Om het allemaal wat professioneler te maken kocht vader Maes zich op een bepaald moment een hoogwerker waarmee hij de verlichting sneller en efficiënter kon aanpakken. Alleen bleef de hoogwerker in het tussenseizoen werkloos te staan in de garage. Dus begon vader Maes zijn toestel te verhuren. Met steeds meer succes.

Zeker toen de toenmalige netbeheerder Ebes, nu Eandis onderhouds- en infrastructuurwerken begon uit te besteden zag vader Maes nogmaals zijn kans. Hij tekende in op de aanbesteding en zette op die manier zijn tweede bedrijf, Maes Elektro op.

De Groep Maes bestaat vandaag uit de ondernemingen Maes Hoogwerkers, het verhuurbedrijf Montaco en Maes Elektro. De groep telt vestigingen in Pulle, Beringen-Paal, Lokeren, Brussel, de haven van Antwerpen, Sombreffe en Grace Hollogne. Het geheel is een raderwerk van snelle beslissingen en even snelle bewegingen. De klanten bestellen ’s avonds een kraan die morgen al op de werf moet staan. Bij Maes moeten ze dan nagaan wie welke hoogwerker kan bedienen, van waaruit de kraan het snelst op de werf kan zijn en of alle vergunningen en toegangspasjes voor de bouwput kunnen meegegeven worden. Omdat het bedrijf vandaag ook in Frankrijk en Nederland aan de slag is moeten de beschikbare pionnen geschoven worden op de hele landkaart. De business wordt steeds internationaler.

Safety Product was overigens eveneens een initiatief van vader Albert Maes.