Nieuws Antwerpen UZA wordt referentieziekenhuis voor acht zeldzame ziekten

UZA wordt referentieziekenhuis voor acht zeldzame ziekten

UZA wordt referentieziekenhuis voor acht zeldzame ziekten

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) deelt voortaan zijn expertise en kennis over acht soorten zeldzame ziekten met andere Europese ziekenhuizen. Het ziekenhuis heeft de benodigde erkenning gekregen om toe te treden tot de Europese referentienetwerken (ERN’s) rond de aandoeningen in kwestie. Eerder was het UZA al lid van zeven andere referentienetwerken voor zeldzame ziekten.

Sinds 2017 was het UZA al vertegenwoordigd in de ERN’s voor volwassen kankers, aangeboren misvormingen en syndromen met ontwikkelingsstoornissen en verstandelijke beperking, longziekten, erfelijke stofwisselingsstoornissen, neuromusculaire aandoeningen, bot- en skeletziekten, en multisystemische vasculaire aandoeningen. Sinds 1 januari zijn daar de ERN’s rond zeldzame craniofaciale en neus-keel-oor-aandoeningen, endocriene aandoeningen, oogziekten, hematologische ziekten, urogenitale ziekten, erfelijke hartziekten, leverziekten, en neurologische ziekten bijgekomen.

Het UZA zegt jaarlijks zowat 15.000 patiënten te onderzoeken die aan een zeldzame ziekte lijden. Het gaat om aandoeningen die bij minder dan 1 op de 2.000 mensen voorkomen. Door zorgverleners uit verschillende Europese centra met veel expertise in specifieke zeldzame ziekten met elkaar in contact te brengen en hun kennis en ervaring met zeldzame ziekten virtueel te laten uitwisselen, krijgen volgens het UZA patiënten met een zeldzame ziekte sneller de juiste diagnose en de meest optimale behandeling.

“De toetreding tot de Europese referentienetwerken gebeurt na een selectie waarbij strenge kwaliteitsnormen worden getoetst”, zegt prof. dr. Bart Loeys, coördinator van de stuurgroep zeldzame ziekten van het UZA. “Het is dus een belangrijke erkenning van de hoogkwalitatieve zorg die de multidisciplinaire teams in het UZA bieden aan patiënten met complexe zeldzame ziekten. Het UZA streeft ernaar om via deze Europese referentienetwerken de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.