Nieuws Antwerpen Vaccinopolis opent begin 2022 deuren

Vaccinopolis opent begin 2022 deuren

Vaccinopolis opent begin 2022 deuren

UAntwerpen en het consortium IMM/Unity hebben het symbolische startschot voor de bouw van Vaccinopolis gegeven. Op 1 maart 2022 openen de deuren van het innovatieve centrum, waar kandidaat-vaccins getest zullen worden. “De wereld heeft echt nood aan deze infrastructuur”, zegt bezieler en vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). Vaccinopolis, dat verrijst op Campus Drie Eiken, wordt een op het Europese vasteland unieke academische testfaciliteit.

De federale overheid investeert 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.

Vaccinopolis zal 30 bedden tellen. Er zullen CHIM-studies uitgevoerd worden. CHIM staat voor Controlled Human Infection Models.

Pierre Van Damme: “Men spreekt ook van ‘human challenge’-onderzoek, omdat we gezonde proefpersonen, na toedienen van vaccin of placebo, in feite gaan ‘uitdagen’ door hen bloot te stellen aan een verzwakte versie van een bepaalde ziekteverwekker, of aan de oorspronkelijke ziekteverwekker van zodra er een doeltreffende therapie beschikbaar is. Dankzij deze innovatieve studies kunnen vaccins sneller ontwikkeld en getest worden, en de methode is ook relatief goedkoop.”

“Ook voor mutante stammen zal dan snel kunnen worden nagegaan of de recent ontwikkelde vaccins nog het juiste antwoord zijn. Er is echt nood aan dergelijke infrastructuur: we blijven aanvragen krijgen voor nieuwe vaccinstudies. Momenteel voeren we die nog op onze oude locatie.”

In volle coronacrisis ging de symbolische eerste spade in de grond. Het bouwconsortium IMM/Unity zal de klus op 14 maanden klaren, zodat Vaccinopolis op 1 maar 2022 de deuren kan openen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.