Nieuws Antwerpen Verkoop van drijvende gasopslagtanks door Exmar aan Nederlandse groep gaat niet door.

Verkoop van drijvende gasopslagtanks door Exmar aan Nederlandse groep gaat niet door.

Verkoop van drijvende gasopslagtanks door Exmar aan Nederlandse groep gaat niet door.

De Antwerpse scheepvaartgroep Exmar zal haar drijvende opslag- en hervergassingseenheden niet verkopen aan het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak. Dat hebben beide firma’s woensdag bekendgemaakt. Exmar ziet nog wel samenwerkingsmogelijkheden.
FSRU’s (floating storage and regasification units) dienen voor het opslaan van gas in vloeibare toestand en het hervergassen, bijvoorbeeld op plaatsen waar er geen hervergassingsterminal aan land staat. Exmar participeert in vier FSRU’s en verzorgt voor derden de operationele kant van een aantal andere schepen. Eind vorig jaar bereikte het Antwerpse bedrijf met Vopak een overeenkomst waardoor het Nederlandse bedrijf  die afdeling van de drijvende opslag- en hervergasingseenheden gefaseerd zou overnemen.  Er was daarbij nog wel de goedkeuring nodig was van verschillende stakeholders. Die blijkt er nu niet te zijn. Waarop beide bedrijven lieten weten dat de deal niet zou doorgaan.

“Het is buiten de wil van Vopak en Exmar dat de transactie is afgeblazen”, zegt CFO Miguel de Potter. “De partners moesten hun toestemming geven om onze aandelen in de scheepsvennootschappen te verkopen. Vopak had bepaalde eisen zoals een herstructurering van de vennootschap. We hebben onze partners niet kunnen overtuigen.”

De verkoop zou Exmar een sterkere balans gegeven hebben, dit voor toekomstige samenwerkingen met Vopak. “Maar de motivatie blijft intact. We gaan samen hoogstwaarschijnlijk nog samen projecten ontwikkelen” zegt De Potter. Hij tilt niet al te zwaar an het feit dat de verkoop niet doorgaat. De orderboekjes van de FSRU’s liggen voor lange termijn vast en generen goede cashflows.

Exmar is een internationale scheepvaartgroep die vooral actief is in de olie- en gassector. Hij ontstond destijds uit de afsplitsing van de Boelwerf. CEO is Nicolas Saverys.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.