Nieuws Antwerpen Viabuild neemt Asbestos Removal & Fireproofing over

Viabuild neemt Asbestos Removal & Fireproofing over

Viabuild neemt Asbestos Removal & Fireproofing over

asbestos_removal_2Het wegenbouwbeedrijf, de Viabuild Group uit Mechelen heeft Asbestos Removal & Fireproofing uit Wijnegem overgenomen. De groep haalt in de deal “de waardevolle knowhow en expertise van de marktleider op het vlak van asbestverwijdering en passieve vuurbescherming in huis.” Bob Rottiers, de gedelegeerd bestuurder van Asbestos komt bij Viabuild aan het hoofd van de divisie Grond- en Sloopwerken.

Viabuild is in België een van de belangrijkste spelers op het vlak van wegenbouw, rioleringswerken, grondverzet en sloot- en afbraakwerken. Het bedrijf tekent voor een omzet van pakweg 175 miljoen euro en stelt zowat 750 mensen tewerk. Het bedrijf behoort daarmee tot de top drie van de Belgische wegenbouwers.

Volgens topman Carl van den Eynde past de acquisitie van Asbestos ” perfect in de strategie om te groeien door overnames. Asbestverwijdering is een rendabele niche-activiteit en een ideale aanvullling op de bestaande activiteiten binnen onze tak grond- en sloopwerken.”

Ook Bob Rottiers bevestigt het win-win karakter van de deal voor beide spelers: “Enerzijds keek Viabuild uit naar het binnenhalen van een specialist in asbestvewijdering, anderzijds kan Asbestos Removal & Fireproofing zich voortaan onder de vleugels van een sterke groep verder ontplooien.”

De 77 arbeiders en 17 bedienden van Asbestos gaan allemaal mee over naar Viabuild. Ook het hele machinepark zit mee in de deal. De mannen van Asbestos hebben overigens nog voor vele jaren werk. België is nu eenmaal het land waar per hoofd van de bevolking het meest asbest is verwerkt in industriële installaties, gebouwen en huizen. “Wij realiseerden verleden jaar een omzet van 10 miljoen euro, en zijn ook actief in Nederland en Frankrijk” zei Bob Rottiers eerder.

Asbest is vandaag een heuse milieuramp. In de jaren zestig en zeventig was het een bouwproduct dat nagenoeg in elke constructie gebruikt werd. De verwijdering van asbest is dan ook een zaak van heel lange adem. “Heel lange adem”, zegt Bob Rottiers. “Ik ben hier al 21 jaar en we zijn nog lang niet klaar. Er zijn nog onvoorstelbaar veel werven die we ooit nog eens zullen moeten aanpakken.”

Asbestos Removal & Fireproofing maakte als onderneming tot voor kort deel uit van de Groep Hertel. Die behoort voor telkens 50% aan de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (Sofinim) en aan de Nederlandse Participatiemaatschappij. De Groep Hertel is een industriële dienstverleningsmaatschappij die oa. aan stellingbouw en industriële isolatiewerken doet. De groep is vanzelfsprekend heel erg actief in de bedrijven langsheen de Scheldelaan in Antwerpen. Asbestos Removal & Fireproofing is destijds opgezet als een nieuw industrieel initiatief.

Merkwaardig hoe het management in het recente verleden al rekening hield met het uitdovend karakter van de activiteiten op het vlak van asbestverwijdering. Ooit zal de karwei hoe dan ook eens afgerond zijn, was de redenering. In dit opzicht deed de firma uit Wijnegem tevens aan brandbeveiliging en passieve vuurbescherming. Of: in functie van de verwijdering van het asbest in een gebouw kunnen tevens werken opgezet worden om het gebouw beter bestand te maken tegen vlammen. In dit opzicht worden in de structuren en de materialen brandwerende elementen ingebracht. Binnen het bedrijf liggen de verhoudingen ondertussen nog op twee derde asbestopdrachten en een derde brandbeveiliging.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.