Afbeelding3 Foto Water-link

Water-link start met bouw van nieuw centraal controlecentrum

RUMST - André Gantman, voorzitter van Water-link, gaf met een druk op de knop de symbolische start van de bouw van een nieuw controlecentrum. Het futuristisch ogende gebouw dat door architecten van HVC werd uitgetekend zal vanaf 2024 de controlekamers in Duffel en Oelegem vervangen.

Op de plaats waar tot vorig jaar de ruim honderd jaar oude directiewoning van Antwerpse Waterwerken stond, zijn arbeiders aan de slag om een gloednieuw controlecentrum voor het tot Water-link omgedoopte bedrijf te bouwen. Maandagochtend werd in de bouwput het eerste beton voor de fundering gestort.

Voorzitter André Gantman kwam persoonlijk langs om met een druk op de knop het officiële startschot van de werken te geven. “Het is de bedoeling om van hieruit de verdeling van het drinkwater te controleren en te coördineren”, aldus Gantman. “Momenteel gebeurt dat nog vanuit Duffel, Oelegem en Antwerpen.”

 

Voorzitter André Gantman geeft het startsein van de werken met een druk op de knop van de betonmolen. Foto Jef Wijckmans

Toren met uitkijk als baken

De keuze voor het gebouw kwam er na een wedstrijd. Volgens de ontwerpers van architectenbureau HVC is het een toren met uitkijk als baken.

Dankzij zonwerende beglazing en warmterecuperatie van de serverlokalen wordt het energieverbruik minimaal gehouden. Bovendien zal de nieuwe reinwaterkelder van 10.000 kubieke meter als warmte- en koudebron gebruikt worden. Bijkomende zonnepanelen zullen zorgen voor de productie van elektriciteit om de voorziene laadpalen van energie te voorzien.

 

Een impressie van de controlekamer. Foto Water-link

Centrale controlekamer

“Hoofddoel is echter de functie als controlekamer”, zegt exploitatiemanager Gert Verschooten. “Momenteel gebeurt dit op plaatsen in Duffel en Oelegem samen met een distributiecentrum in Antwerpen. De afstand tussen deze locaties zorgt soms voor moeilijkheden. Water-link zorgt immers voor drinkwater in grootstad Antwerpen en veel randgemeenten alsook de regio langs de E40 tussen Asse en Oostende. Dit alles op een plaats coördineren is dus logisch en nodig.”

Begin 2024 operationeel

Aan de bouw van het nieuwe controlecentrum is een investering van 9,5 miljoen euro verbonden. Eind dit jaar zal de ruwbouw afgewerkt zijn. Een half jaar later is dat ook het geval met de binnenafwerking waarna de inrichting van de hoogtechnologische controlekamer volgt. Vanaf begin 2024 zal het gebouw gefaseerd in gebruik worden genomen.