Nieuws Antwerpen Zephir (Evonik Degussa) komt uit de startblokken

Zephir (Evonik Degussa) komt uit de startblokken

Zephir (Evonik Degussa) komt uit de startblokken

krollHet project-Zephir komt geleidelijk van de grond op het terrein van Evonik Degussa Antwerpen. Zephir moet extra hoeveelheden grondstoffen aanleveren voor de installaties van Oxeno, een dochteronderneming van het Duitse concern Evonik uit Essen. Oxeno verwerkt restproducten uit de oliesector.

Tijdens de afgelopen maanden is hard gewerkt om het bouwterrein vooçr Zephir klaar te maken. Containers en hallen werden weggehaald, nieuwe parkeerplaatsen aangelegd en een containerdorp gebouwd voor de vele werknemers die in de komende weken de installaties gaan optrekken. Het gaat dan zowel om de gebruikelijke bureaucontainers voor de contractorfirma’s, sanitaire voorzieningen, omkleedruimtes enz. Er zijn ook grote hallen gebouwd om er materiaal in op te slaan, isolatiewerken uit te voeren enz.

Zephir gaat de bestaande butadieen-productie in Antwerpen met 100.000 ton verhogen en de MBTE-capaciteiten in Antwerpen en het Duitse Marl met 150.000 ton opvoeren. De installaties moeten volgens de uitgetekende planning in 2015 kunnen opstarten. “Het investeringsbedrag wordt niet vrijgegeven,” zegt woordvoerder Koen Vandensteen. “Er zullen wél zo’n 20 extra werknemers in dienst genomen worden.”

Butadieen wordt gebruikt voor de aanmaak van synthetisch rubber. Een van de grootste afnemers daarvan is uiteraard de bandenindustrie.

De brandstofcomponent MBTE verhoogt het octaangehalte in carburatorbrandstoffen en leidt op die manier tot een betere verbranding van de brandstoffen. Dit draagt bij tot een betere luchtkwaliteit.

Evonik is een van de wereldmarktleiders in zogenaamde speciaalchemie. Het concern stelt meer dan 33.000 mensen tewerk. Daarvan zo’n 1100 in Antwerpen. Oxeno is een dochteronderneming van Evonik. De naam zal binnen afzienbare tijd verdwijnen en juridisch vervangen door Evonik.

Het bedrijf wordt in Antwerpen geleid door gedelegeerd bestuurder Stefan Kroll.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Antwerpen
Antwerpen

Van Mossel breidt verder uit

Van Mossel Automotive Groep neemt Citroën-garage Van Thielen in Herselt over. De activiteiten van deze concessie zullen vanaf 20 september… Lees meer