casa

Casa vraagt bescherming aan tegen schuldeisers

OLEN - Winkelketen Casa, dat zijn hoofdzetel heeft in Olen, vraagt bescherming aan tegen zijn schuldeisers. Casa kampt al jaren met financiële problemen. Er zouden geen jobs sneuvelen.

Casa is al enkele jaren eigendom van de Nederlandse familie Blokker. Die pompte begin dit jaar nog bijna zeventig miljoen euro in de noodlijdende interieurketen, die in België zeventig winkels heeft. Hoewel Casa nu bescherming tegen zijn schuldeisers aanvraagt, is het niet van plan om winkels te sluiten of werknemers te ontslaan.

Alles samen werken er zo’n  3.100 mensen bij Casa, dat ongeveer 500 winkels heeft in elf landen. De keten lijdt al sinds 2016 verlies. Casa heeft vooral te lijden onder concurrentie van ketens als Action en IKEA. Daarbovenop mispakte Casa zich aan e-commerce: de groep lanceerde pas in 2017 een eigen webwinkel.

Relanceplan

Drie jaar geleden was Casa al gestart met een ingrijpend strategisch plan 20.20, dat het bedrijf weer toekomstbestendig moet maken. In 2018 nam de groep een nieuw geautomatiseerd magazijn in gebruik langs de E313 in thuisbasis Olen. Ook de winkels werden vernieuwd.

Naar eigen zeggen begon de keten het jaar 2020 sterk, met een omzet die tien procent hoger lag dan diezelfde periode een jaar eerder. Maar de coronacrisis heeft alles overhoop gegooid, waardoor de kans op winst in 2020 vrijwel onbestaande is geworden. Verschillende van de 500 winkels in acht landen moesten in de strijd tegen corona tijdelijk de deuren sluiten. Daardoor zijn de inkomsten fors gedaald, terwijl veel kosten zijn gebleven en kan Casa zijn leveranciers niet meer betalen. Om kosten te besparen, zette Casa een deel van zijn personeel op tijdelijke werkloosheid, vroeg het zijn leveranciers uitstel van betaling en klopte bij de bank voor kredieten aan.

Doorgaan

Maar dan nog is 'een aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld' vereist, schrijft het bedrijf. Daarom vraagt het bescherming tegen zijn schuldeisers. In januari 2019 torste Casa zo'n 110 miljoen euro schuld, waarvan het grootste deel op korte termijn moest worden afgelost.

Hoe moeilijk het op dit moment ook gaat, de winkelketen is vast van plan om nog wel door te gaan.

“De omzetten van de eerste weken na de lockdown zijn alvast veelbelovend. Niet alleen in België, maar voor de hele groep”, stelt Donnia Herreria van de Casa-directie. “De klant weet duidelijk de ingezette vernieuwing te waarderen en vindt vlot zijn weg naar onze winkels en webshop. De huidige trend van staycation heeft hierop ongetwijfeld ook een belangrijke impact.”