H3 houtskeletbouw zet al sinds de oprichting in op bio-ecologisch bouwen Een medewerker aan de slag met nieuwe nagelbrug. — © rr

Jarig bouwbedrijf pakt uit met computergestuurde nagelbrug: “Investering zorgt voor regelmaat in de kwaliteit”

De bouwfirma H3 houtskeletbouw uit Oosterwijk (Westerlo) bestaat 20 jaar. Om dit te vieren heeft het bedrijf zichzelf een gloednieuwe nagelbrug geschonken. “Met deze machine kunnen we onze productiecapaciteit in het atelier verdubbelen”, zegt stichter en zaakvoerder Jan Hermans. H3 houtskeletbouw zet al sinds de oprichting in op bio-ecologisch bouwen.

Het bedrijf is daarmee ook een is pionier in de sector. Eén van de voordelen van bio-ecologische houtskeletbouw is het snelle bouwproces. Wanden worden geprefabriceerd in het werkatelier en nadien op de werf gemonteerd. Om dit proces nog te versnellen investeerde de aannemer in een volautomatische nagelbrug.

Deze machine nagelt automatisch het frame van de muren waarna ook automatisch de nodige beplatingen worden vernageld. Vooraf werken de tekenaars van H3 houtskeletbouw de bouwplannen volledig digitaal uit. De CNC-machine leest dat alle data in en de operatoren kunnen aan de slag. De productie verloopt zo een stuk efficiënter.

“De automatisering zorgt eveneens voor een consistente kwaliteit. Onze nieuwe nagelbrug kan herhaalbare precisie leveren bij het nagelen en schoonsnijden van wanden en muren, wat resulteert in minder bouwfouten en een hogere, uniforme bouwkwaliteit. En we reduceren het afval. Geautomatiseerde processen optimaliseren het gebruik van bouwmaterialen, waardoor verspilling wordt verminderd. Dit is zowel kosteneffectief als milieuvriendelijk.” vult Hermans aan.

Jan Hermans was altijd al bezig met energiezuinig en gezond wonen — © RR

Naast de naam van de oprichter staan Hout en Habitat voor de tweede en de derde H in H3 houtskeletbouw. “Ik ben altijd al bezig geweest met energiezuinig en gezond wonen”, legt Hermans uit. “Bio-ecologische houtskeletbouw is daarvoor de meest verantwoorde keuze. Dat weerspiegelt zich onder andere in de keuze van materialen. We kiezen bewust voor de korte keten, zowel voor het hout als voor de isolatiematerialen. Dat maakt ook de transportafstanden korter en verantwoord.”

H3 houtskeletbouw isoleert bijvoorbeeld met papiervlokken, schapenwol of grasvezelplaten afkomstig van grasmaaisel uit Belgische natuurgebieden. “Het gaat dus enkele stappen verder dan de traditionele houtskeletbouw. De bouwheer komt altijd in een gezonde en energieneutrale woning terecht, klaar voor de toekomst.”

Bij de twintigste verjaardag van het bedrijf hoort ook een gloednieuwe website en het woonmagazine Wonen met een groen hart. Leesvoer die je kan downloaden via de website van de de onderneming. Wie kennis wil maken met H3 houtskeletbouw is welkom in het uiterst energiezuinig passiefkantoor op de bedrijvenzone Reme in Westerlo.

Info: http://www.h3houtskeletbouw.be