Nieuws Kempen SCK-CEN activeert nieuwe wapens tegen kanker

SCK-CEN activeert nieuwe wapens tegen kanker

SCK-CEN activeert nieuwe wapens tegen kanker

SCK CEN en Quirem Medical staan aan de basis van een nieuwe therapie voor patiënten met leverkanker. Recent werden de eerste patiënten behandeld met holmium-166, die in de BR2-onderzoeksreactor bestraald werd. De radio-isotoop wordt in de vorm van miljoenen kleine bolletjes, kleiner dan de dikte van een haar, in de slagader van de lever gespoten. De holmiumbolletjes lopen vast in de allerkleinste haarvaten van de levertumoren en geven daar lokaal hun straling af. De therapie is beter bekend als ‘selectieve interne radiatie’ of SIRT.

Met deze therapie krimpen of verdwijnen de tumoren, terwijl het omringde gezonde leverweefsel gespaard blijft. Patiënten met leverkanker bij wie opereren geen optie is, komen in aanmerking voor deze behandeling, ’. Een SIRT-behandeling met holmiumbolletjes wordt onder meer toegepast in het ziekenhuis van Aalst.

In Deventer, waar Quirem Medical gevestigd is, worden de zogenaamde microsferen  geproduceerd. Op het moment van productie bevatten ze het stabiele isotoop holmium-165. Om het therapeutische effect te bekomen, moeten ze nog ‘geactiveerd’ worden.

Daar komt het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het spel. “We activeren de microsferen in de BR2-onderzoeksreactor door ze met neutronen te bombarderen”, verklaart Bernard Ponsard, BR2-stakeholder manager voor de productie van medische radio-isotopen en gedopeerd silicium. De BR2-onderzoeksreactor is in dit domein niet aan zijn proefstuk toe. “SCK CEN werkt al jaar en dag samen met spelers in de nucleaire geneeskunde om de wereldwijde levering van medische radio-isotopen veilig te stellen. We zijn verheugd dat we nu ook de productie van holmium-166-microsferen kunnen ondersteunen en zo de strijd tegen leverkanker helpen opdrijven.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Turnhout
Turnhout

Zesde overname voor SwimmingMonkey

SwimmingMonkey uit Turnhout heeft een 6e overname van een Amerikaanse affiliate en display advertising website gerealiseerd. Het gaat om www.kempoo.com,… Lees meer