SCK CEN – TerThera Foto: AF

SCK CEN en TerThera gaan samen kanker te lijf

Het Molse Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) en TerThera uit Breda slaan de handen in elkaar voor de strijd tegen kanker. De samenwerking versnelt de beloftevolle kankerbehandeling met Terbium-161.

Momenteel wordt klinisch onderzoek gevoerd naar het therapeutisch effect van Terbium-161. Om dat onderzoek verder te kunnen zetten en uit te breiden moet Terbium-161 voorhanden zijn en dat is de gezamenlijke missie van SCK CEN en TerThera. Samen zullen ze het productieproces van Terbium-161 voor hun rekening nemen. “Als SCK CEN hebben wij een maatschappelijk nut. Dat nemen we zeer ernstig. Onze samenwerking staat volledig ten behoeve van de patiënt”, vertelt Koen Haesaers, directeur Nuclear Medical Applications. “We kiezen onze bondgenoten heel bedachtzaam. We werken al lange tijd samen met TerThera en nu zetten we die samenwerking kracht bij door de ondertekening van een officieel document.”

“Dit is het huwelijk na een hele lange verloving”, vult Philippe van Overeem, CEO van TerThera aan. “In een huwelijk dragen alle partijen hun steentje bij. Voor SCK CEN zijn dat de faciliteiten en de kennis van radiochemie en wij zorgen voor een wereldwijd netwerk. We bundelen onze krachten voor onbepaalde duur.”

LEES OOK. SpectronRx opent zijn eerste Europese vestiging bij SCK in Mol

 

Gezond weefsel niet aangetast

De eerste klinische studies naar de effectiviteit van Terbium-161 tonen hoopvolle resultaten. “Het product wordt gekoppeld met een eiwit en het eiwit heeft een affiniteit tot tumorcellen”, legt Philippe van Overeem uit. “Als je dat eiwit in het lichaam spuit, gaat deze rechtstreeks naar de receptoren van de tumorcellen. Als we deze kunnen koppelen aan het radioactieve Terbium-161 worden deze meegetrokken door het eiwit en opgenomen door de tumor. In de tumor, vanuit de nucleus, worden de kankercellen aangepakt. Het gezonde weefsel om de tumor wordt niet aangetast.”

“Dat betekent dat er zich, heel lokaal bij de kankercel, per injectie een hogere dosis kan opstapelen”, vult Koen Haesaers aan. “In theorie: een hogere lokale dosis, een hoger therapeutisch effect, waarbij gezond weefsel wordt ontzien. Steeds meer patiënten hebben therapie nodig en daarom is onze samenwerking van groot belang. Alles zal gefaseerd gebeuren, via groeistappen. In de eerste fases zetten we kleine stapjes om uiteindelijk met grote stappen te eindigen.”