Start-up Treehatch neemt hoge vlucht met overname van Amerikaanse sectorgenoot

De Laakdalse ecotech start-up Treehatch, die vorig jaar het SaaS-platform Plantsoon op de markt bracht, heeft de afgelopen maanden een hoge vlucht genomen met een erkenning door VLAIO en de overname van een Amerikaanse sectorgenoot.

Vorig jaar bracht Treehatch Plantsoon op de markt. Deze digitale tool is ontworpen om planten te traceren en identificeren. Via een QR-code aan of naast de plant wordt de opgeslagen informatie over de plant toegankelijk gemaakt.

“Dat was voor ons uiteraard een mijlpaal maar de afgelopen maanden waren ook heel belangrijk”, begint co-founder en CEO Roel Vanaelten zijn verhaal. “We zijn door VLAIO erkend als pionierende en innoverende start-up binnen de sector. Voor deze erkenning kregen we een subsidie van 50.000 euro. Daarnaast realiseerden we de overname van een sectorgenoot in de USA. Dankzij die overname zijn nu meer dan 1.200 bedrijven en 9.000 particulieren wereldwijd aan het migreren naar het Plantsoon-platform. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om meer dan 150 scholen en universiteiten en 200 arboreta of botanische tuinen. Ook Google en Colonial Williamsburg, het grootste openluchtmuseum ter wereld, kunnen we ondertussen tot onze gebruikers rekenen."

Kantoor in New York

"Om de Amerikaanse markt verder te exploreren en ontwikkelen openden we een kantoor in New York, waar is een vijfde vennoot ter plaatse aan de slag gegaan is. Ons team bestaat momenteel uit zeven mensen en die groei realiseerden we op eigen kracht, zonder externe investeerders.”

Lees ook: Plantsoon brengt het verhaal achter elke plant

Ondertussen heeft de Laakdalse start-up alweer iets om naar uit te kijken. “Deze maand start een Erasmus+-project in samenwerking met HOGent”, meldt Roel Vanaelten nog. “Hierbij zullen we elf scholen in België, Aruba, Curaçoa, Slowakije, Polen, Bulgarije en Italië verbinden in Plantsoon door middel van virtuele speelplaatsexcursies. Meer dan 1.000 bomen en planten krijgen er een Plantsoon-label.”