Paul Snoeys (links) en Matthias De Caluwe (midden) vernemen van schepen Stijn Adriaensens dat Turnhout de pop-uphoreca strenge voorschriften oplegt Matthias De Caluwé (midden): “Veel mensen denken nu beter na voor ze een zaak opstarten.” — © BERT DE DEKEN

Strenge richtlijnen voor pop-uphoreca: “We herstellen het evenwicht met reguliere horeca”

Stad Turnhout legt strenge richtlijnen op aan de uitbaters van zomer- en winterbars. De stad gaat daarmee nog een stap verder dan wat Horeca Vlaanderen in een manifest had gevraagd. Turnhout is een van de eerste gemeenten in Vlaanderen die een kader rond tijdelijke horeca creëert.

Pop-uphoreca is in Turnhout voortaan alleen nog mogelijk in twee afgebakende periodes, van 15 mei tot 15 september en van 15 november tot 15 februari. Een pop-upbar mag niet langer dan 120 dagen geopend zijn. In die periode zijn de opbouw en de afbraak begrepen.

Een pop-upbar in Turnhout moet verenigbaar zijn met de omgeving. Eigenlijk moeten de initiatiefnemers dus een omgevingsvergunning aanvragen. Dat moet vier maanden voor de opening gebeurd zijn en ze mogen geen publiciteit maken voor de pop-upbar vooraleer de vergunning is toegekend. Alle regels waaraan de reguliere horecazaken moeten voldoen, van geluid tot voedselveiligheid, gelden ook voor pop-upbars.

Ook de openingsuren van pop-upbars zijn in het reglement vastgelegd. “De aanwezige klanten moeten op het sluitingsuur de pop-upbar verlaten hebben”, benadrukt schepen Stijn Adriaensens (N-VA). “De regels zijn strikt, maar ze zijn bedoeld om de belangen van alle horeca-ondernemers in onze stad te verzoenen.”

Pioniers in Turnhout

De Panorama Zomerbar in Turnhout was een van de pioniers van de zomerbars. Het initiatief kon bij de bestaande horeca op weinig begrip rekenen. “Dergelijke initiatieven tonen aan dat Turnhout een vruchtbare bodem is voor trends”, zegt Stijn Adriaensens. “Maar het is van cruciaal belang dat die tijdelijke initiatieven zich aan dezelfde regels houden als de permanente horecazaken.”

Horeca-uitbaters Leen Verwaest en Erik Van Geirt (links) zijn actieve leden van Horeca Vlaanderen. Zij juichen de nieuwe richtlijnen toe. — © BERT DE DEKEN

Horeca Vlaanderen schreef eerder al het Manifest Horeca Pop-up, waarmee het gemeenten wil aansporen om zomer- en winterbars aan bepaalde regels te onderwerpen. Ceo van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe en provinciaal voorzitter Paul Snoeys zakten daarom graag naar Turnhout af om de geboorte van het nieuwe reglement bij te wonen. Turnhout heeft binnen Horeca Vlaanderen met Leen Verwaest van café Chaos en Erik Van Geirt van Stadscafé enkele ijverige vertegenwoordigers.

De reguliere horeca in Turnhout is alvast blij met het Turnhoutse reglement, dat strenger is dan het Manifest van Horeca Vlaanderen had verhoopt. Of ook de initiatiefnemers van de pop-upbars dat gevoel delen, weten we niet. “Daar geven we liever geen commentaar op”, laat Filip Boermans van Panorama Zomerbar weten.