BIG BAZAR De winkel in Olen was dinsdagmiddag nog open. — © Marc Peeters

Uren van Big Bazar in Shopping Park Olen lijken geteld: “We wachten op nieuws uit Nederland”

De vestiging van de Nederlandse koopjesketen Big Bazar op het Shopping Park in Olen was dinsdagmiddag nog gewoon open. Of dat ook woensdag nog het geval is, kan niemand zeggen. “We wachten op nieuws en instructies”, zeggen medewerkers in de winkel. Een rechtbank in het Nederlandse Leeuwarden zou dinsdagochtend na een wekenlange strijd het faillissement van de keten hebben uitgesproken.

De koopjesketen meldde afgelopen zomer dat hij in de financiële problemen zit. Dat komt volgens Big Bazar zelf door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder gingen uitgeven. De laatste tijd zijn veel rekeningen niet meer betaald, tot ergernis van verhuurders van winkelpanden en leveranciers.

Geen derde schuldenexpert

De rechtbank in Leeuwarden weigerde maandag voor de derde keer om een schuldenexpert aan te stellen om het bedrijf uit de financiële problemen te helpen. Daarop werden dinsdag opnieuw faillissementsaanvragen in behandeling genomen.

Big Bazar zat al twee keer in deze situatie en diende beide keren vlak voor de deadline een verzoek voor het aanstellen van een schuldenexpert in. De aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan. Nu lijkt het lot van de keten beslecht te zijn.

1.300 jobs

Big Bazar is met meer dan honderd winkels vooral bekend in Nederland. In totaal zouden er meer dan 1.300 banen op de tocht staan. In de Kempen heeft Big Bazar naast de winkel in Olen ook nog een vestiging in Oud-Turnhout.