Guy Pirlot vroeger in de brouwzaal. Guy Pirlot vroeger in de brouwzaal. Foto: Joren De Weerdt.

Verhuis van Het Nest betekent niet het einde van actieve brouwerij in Zandhoven

ZANDHOVEN, TURNHOUT - Brouwerij Het Nest is bezig met de verhuis van de brouwinstallatie van brouwerij Pirlot in de Heistraat in Zandhoven naar Turnhout. Dat betekent echter niet dat er geen actieve brouwerij meer in Zandhoven blijft bestaan.

Het Nest zal er een kleinere testbrouwerij installeren, zodat de bieren die gedronken worden in De Proeverij echt nog lokaal in Zandhoven worden gebrouwen. Mogelijk komt er in de toekomst ook nog een grotere distilleerderij omdat de whisky van het Kempisch Vuur het goed doet.

LEES OOK. Het Nest verhuist brouwerij en distilleerderij van Pirlot naar nieuwbouw

Het Nest is bekend van speelkaartenbieren zoals SchuppenBoer, HertenHeer, SchuppenAas, KlevereTien en KoekeDam. In 2015 lieten ze een brouwerij bouwen in de industriezone Beyntel, op de grens van Turnhout en Oud-Turnhout. Het Nest werkt al ruim twee jaar intensief samen met brouwerij Pirlot. Eind vorig jaar raakte bekend dat de activiteiten van brouwerij-distilleerderij Pirlot in Zandhoven verhuisd worden naar (Oud)-Turnhout, naar de nieuwbouw op Beyntel 19. Ook de stapels bierbakken naast het proeflokaal en de brasserie De Proeverij verhuizen naar ginder.

LEES OOK. Zandhovense Brouwerij Pirlot vindt versterking bij Brouwerij Het Nest

“Dat betekent niet dat er geen actieve brouwerij in Zandhoven blijft”, spreekt Bart Cuypers van Het Nest die geruchten tegen. “We gaan binnen een tweetal maanden een kleinere testbrouwerij van zo’n 200 à 250 liter zetten in Zandhoven, waar we waarschijnlijk op vaten gaan afvullen. De klanten van de naastgelegen De Proeverij zullen dus nog bieren drinken die op de site worden gebrouwen. Ook de whiskykelder blijft in Zandhoven. Het is de bedoeling om op termijn ook testbatches van Het Nest in de kleinere ketel in Zandhoven te brouwen.”

LEES OOK. Beer 4 Nature en Brouwerij Het Nest vieren samenwerking met HertenHaas

Er blijft dus een actieve brouwerij in de Heistraat aanwezig, hetzij op kleinere schaal.