Nieuws Limburg 6/10 Limburgse bedrijven investeert in komende jaar

6/10 Limburgse bedrijven investeert in komende jaar

6/10 Limburgse bedrijven investeert in komende jaar

Corona heeft de Limburgse ondernemingszin en investeringsappetijt duidelijk niet aangetast. De Limburgse bedrijven hernemen een hoog investeringsritme: 6 op 10 bedrijven hebben concrete investeringsplannen in de komende 12 maanden. Bovendien konden ook ruim 6 op 10 van de bedrijven de in 2020 voorziene investeringen effectief uitvoeren, al dan niet met een lichte vertraging. Dat blijkt uit het intussen al zesde investeringsrapport van ondernemersorganisaties Unizo Limburg en VKW Limburg.

Zo’n 450 Limburgse ondernemers vulden een enquêteformulier in dat leidt tot de conclusies van het investeringsrapport. Zoals daar zijn:

– 3 op 5 Limburgse bedrijven investeren zeker in 2021.

– Ruim 6 op 10 voerde de voorziene investeringen van 2020 uit, zonder uitstel.

– Investeringen creëren extra jobs in 1 op 3 bedrijven.

– Digitalisering en duurzaamheid spelen steeds grotere rol in investeringsplannen.

– Ook marketing/communicatie is een opvallend sterke stijger in post-coronatijden.

– Groeiambitie en efficiëntieverhoging zijn de belangrijkste investeringsimpulsen.

– De grootste obstakels zijn de onzekere economische toestand en het vinden van personeel.

– Een kwart van de bedrijven investeert niét in 2021, maar in detailhandel is dat 1 op 2.

– 1 op 5 Limburgse bedrijven is op het overnamepad.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, analyseert: “Het voorbije jaar is ongemeen hard geweest voor onze bedrijven en onze economie. Toch blijven onze Limburgse ondernemers niet bij de pakken neerzitten, en investeren ze om er sterker te staan na de coronacrisis. Naast de klassieke investeringen in vaste activa, opleidingen en innovatie zien we vooral een prominente stijging op het vlak van online applicaties en marketing en communicatie. Niet verwonderlijk na een jaar waarin bedrijven creatief dienden te zijn om (online) zichtbaar te zijn en zaken te kunnen doen.
De grote investeringshonger en de aanhoudende groeiambitie van onze Limburgse ondernemingen moet in elk geval een belangrijk signaal zijn voor de beleidsmakers om hen hierin alle mogelijkheden te bieden. Vooral omdat blijkt dat niet elke sector hetzelfde investeringsritme kan volgen: in de detailhandel zegt 1 op 2 bedrijven niet te kunnen of zullen investeren in het komende jaar. In de heropleving van onze economie mogen we deze sector – waar de reserves zijn uitgeput en een nijpend liquiditeitsprobleem heerst – niet in de kou laten staan.”

En ook Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, becommentarieert de cijfers: “Slechts één op vier van de Limburgse bedrijven plant in 2021 géén investeringen. Daar waar sommige bedrijven vorig jaar nog – niet onbegrijpelijk uiteraard – investeringen uitstelden, zijn we blij nu vast te stellen dat het merendeel van de Limburgse bedrijven terug aanpikt bij het investeringsritme van voor de coronacrisis. Ondanks de moeilijke situatie waarin velen nog zitten, hebben onze ondernemers duidelijk de blik weer op de toekomst gericht. En dat is maar goed ook, want in crisistijden op de rem blijven staan, zou die toekomst voor veel bedrijven hypothekeren. Bijzonder positief is dat duurzaamheid en vooral digitalisering een sterke boost krijgen in de investeringsbeslissingen. Het opkrikken van de productiviteit in onze bedrijven vormt immers dé sleutel om de komende jaren te kunnen aanpikken bij structurele hogere groeicijfers. Enkel zo kunnen we de financiële wonden en het verlies aan welvaart door de crisis geleidelijk weggommen. Het zou ook helpen als ook de diverse overheden nu de knop omdraaien en de focus verleggen van steeds hogere recurrente uitgaven naar productieve investeringen, want die zijn het voorbij decennium immers op een historisch laag pitje komen te staan.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.