Nieuws Limburg 8 op 10 vakbondsafgevaardigden kandidaat uit eigenbelang?

8 op 10 vakbondsafgevaardigden kandidaat uit eigenbelang?

8 op 10 vakbondsafgevaardigden kandidaat uit eigenbelang?

In een bevraging geven de leden van Voka Limburg aan dat 8 op de 10 vakbondsafgevaardigden zich kandidaat stelt voor de sociale verkiezingen uit eigenbelang. Het beschermd statuut waar een afgevaardigde van geniet, is natuurlijk aanlokkelijk voor potentiële kandidaten, zeker in deze economisch onzekere tijden, stelt Voka Limburg. Voor 60% is de voornaamste drijfveer het bespreken van de werkomstandigheden in het eigen bedrijf. Verontrustend is dat ‘samen nadenken over de toekomst van het bedrijf’ een minder belangrijke drijfveer voor de verkozenen lijkt (28%).

Voka polste ook bij de werkgevers naar hun verwachtingen omtrent de hete sociale hangijzers voor de komende jaren. Daaruit blijkt dat de thema’s ‘loonsvoorwaarden’ (72%), ‘werkomstandigheden & veiligheid’ (66%) en ‘werkzekerheid’ (jobs behouden: 50%) de gesprekken met de vakbonden de komende periode zullen domineren. Bedrijven pronostikeren dat er opvallend minder aandacht geschonken zal worden aan ‘strategie’ (16%) en ‘de concurrentiekracht van het bedrijf’ (35%).

Een laatste vaststelling is dat de sociale verkiezingen de bedrijven tijd en geld kosten. Maar liefst 1 op de 3 bedrijven geeft aan dat de verkiezingskoorts de normale werkzaamheden in het bedrijf zal verstoren. Johann Leten: “Het organiseren van sociale verkiezingen vergt heel wat tijd en geld van een onderneming. Het proces start 60 dagen voor de dag dat de verkiezingen effectief georganiseerd worden, en kan bij betwisting uitlopen tot 144 dagen na de verkiezingsdag in kwestie. Dit kost vooral de HR-afdeling bloed, zweet en tranen. In totaal kost deze stembusslag 140 miljoen euro, oftewel 154 euro per stemmende werknemer. Voka roept daarom op het verkiezingsproces zo efficiënt mogelijk te organiseren.”

Het ABVV reageert in een persbericht alvast furieus op de bevraging. “Het ABVV Limburg geloofd (sic) nooit dat de “Limburgse werkgevers” zich zo negatief uitlaten over de kandidaten in hun bedrijven! Wanneer VOKA zegt dat de Limburgse werkgevers beweren dat 80% van de kandidaten bij de sociale verkiezingen opkomt voor zichzelf dan minacht VOKA het werk dat honderden verkozen mandatarissen deden en doen in de overlegorganen. Als we al in hetzelfde bootje zitten, heren, dan moeten de werknemers roeien terwijl u zit te vissen! Schaam u leden van Voka Limburg!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.