abn jo rosaline

ABN en Lenaerts komen onder 1 koepel

ABN Klimatisatie uit Bilzen en Lenaerts/LVR Electronics uit Houthalen-Helchteren zijn overgenomen door het beursgenoteerde investeringsfonds Gimv. Beide toonaangevende spelers worden ondergebracht in één groep die alle technieken voor de B2B-markt zal aanbieden. Verdere acquisities om dit doel te verwezenlijken, staan op de agenda.

Groot nieuws uit de Limburgse bedrijfswereld: Jo Nelissen en Rosaline Wijnen (foto boven) verkopen hun bedrijf ABN Klimatisatie door de instap van Gimv. De innovatieve HVAC-specialist met vestigingen in Munsterbilzen, Brussel en Sint-Niklaas, gaat deel uitmaken van een grote groep die alle bouwkundige en industriële technieken zal aanbieden voor de B2B-markt. Het ondernemende koppel herinvesteert in deze moedermaatschappij.

ABN Klimatisatie werd door Jo en Rosaline opgericht in 1996 en groeide uit tot één van de marktleiders op vlak van klimatisatie voor retail, industrie en kantoren. Er werken vandaag 47 mensen, die samen een jaarlijkse omzet halen van ruim 11 miljoen euro.

Ook Lenaerts/LVR uit Houthalen-Helchteren (onderdeel van de Pelider-groep, waartoe ook Rovagro in Lanaken behoort) treedt toe tot de industriële cluster van de Gimv. Het familiebedrijf zag het levenslicht in 1981 en mag zich vandaag een gevestigde waarde noemen in de wereld van de industriële installatietechnieken, met focus op elektrotechniek. Met een team van 45 werknemers, geleid door de tweede generatie van de families Roox, Vandyck en Lenaerts, wordt een omzet van 16 miljoen euro gerealiseerd. (foto onder)

Het huidige management van beide Limburgse ondernemingen (zoals algemeen directeur Rudi Boonen van ABN) zal mee de kar trekken van de nieuwe groep die wordt gevormd. De leiding komt in handen van de nieuwe CEO Geert Fostier. Hij zet meteen verdere acquisities op de planning.

Sterk geloof
"Voor ons is de ontwikkeling van de Gimv-cluster een opportuniteit om ABN Klimatisatie een verdere boost te geven", zeggen Jo Nelissen en Rosaline Wijnen. "Door het sterke geloof in dit nieuwe, overkoepelende verhaal hebben we dan ook besloten om een aanzienlijk bedrag te herinvesteren in de nieuwe moedervennootschap die boven de verschillende werkvennootschappen komt te staan." De andere vennootschappen ABN Cleanroom Technology en Smartlog staan volledig buiten deze overname en blijven voor 100% eigendom van Jo en Rosaline.

Opportuniteiten
Ilse Lenaerts, zaakvoerder van Lenaerts & bordenbouwer LVR, is eveneens enthousiast over de nieuwe structuur: “We willen ons bedrijf klaar maken voor de sterk veranderende toekomst die voor ons ligt. Het creëren van synergieën binnen deze nieuwe groep zal voor ons -en voor de toekomstige leden- enorme opportuniteiten met zich meebrengen. Hierdoor kunnen we ook meer inzetten op de veerkracht en het welzijn van de drijvende kracht binnen onze firma, namelijk onze werknemers.”