Nieuws Limburg Aftrek privé-uitgaven strenger gecontroleerd

Aftrek privé-uitgaven strenger gecontroleerd

Aftrek privé-uitgaven strenger gecontroleerd

Zelfstandigen en bedrijfsleiders die persoonlijke uitgaven als reizen, etentjes met vrienden, relatiegeschenken of feestjes betalen met geld van het bedrijf, zullen hier streng voor aangepakt worden. De fiscus kondigt aan vanaf juli dit jaar de ‘monsterboetes’ van 309 procent consequent te zullen toepassen. Wie met andere woorden wordt betrapt voor het onrechtmatig uitgeven van 100 euro, mag zich zonder pardon aan een boete van 309 euro verwachten. De fikse straffen zijn niet nieuw, wel de aankondiging van de strenge toepassing ervan.

Oorzaak is uiteraard dat op die manier de belastingen benadeeld worden, omdat de privé-uitgaven als kost in de vennootschap worden geboekt, en dus voor belastingen in rekening worden gebracht, in plaats van met het loon van de privépersoon (na belastingen) betaald worden.

Een kleine rondvraag bij een aantal Limburgse ondernemers wijst uit dat de gevolgen hiervan niet te onderschatten zijn. Na de verstrengde regels op het gebruik van bedrijfswagens, worden de bedrijfsleiders nu opnieuw aangepakt waar het pijn doet: in hun persoonlijke uitgaven. Velen geven toe dat ze op een -weliswaar bescheiden manier- privékosten betalen met vennootschapsgeld. Ze voegen er aan toe dat dit net het extraatje vormt dat het interessant maakt om zelfstandige te zijn. “Als het voordeel ten opzichte van een loontrekkende helemaal verdwijnt en het onmogelijk wordt gemaakt om de zuurverdiende centen na het nemen van vele risico’s op een ietwat voordelige manier te verzilveren, houden we er beter mee op,” is de algemene teneur… De meesten zeggen officieel graag veel belastingen te willen betalen, omdat ze dan veel hebben verdiend. Maar steken niet onder stoelen of banken dat ze vinden veel te karig beloond te worden door de fiscus. Iemand maakt de vergelijking met een werkloze, die door het geringe verschil tussen een uitkering en werk niet gemotiveerd wordt om een job te zoeken. “Net zo met een loontrekkende en een zelfstandige. Het starten van een zaak wordt evenmin aangemoedigd als je grote risico’s moet nemen, je krom moet werken en aan het einde van de rit minder overhoudt dan iemand in loondienst.”

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.