Nieuws Limburg Bank stopt Vandeurzen en co 20 miljoen toe

Bank stopt Vandeurzen en co 20 miljoen toe

Bank stopt Vandeurzen en co 20 miljoen toe

Midiagnostics, producent van een snelle PCR-test om Covid-19 op te sporen, heeft een lening van 20 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank om de verdere ontwikkeling en marktintroductie te versnellen. Bestuursvoorzitter van het bedrijf is de Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen, die er vorig jaar 6,5 miljoen euro in investeerde.

Midiagnostics heeft technologie ontwikkeld waarmee allerlei medische tests op locatie (‘point-of-care’) kunnen uitgevoerd worden. In het kader van de huidige pandemie werd ingezet op een betrouwbare PCR-test die even snel de resultaten oplevert als een snelle antigeentest. Het bedrijf, met hoofdzetel in Leuven, kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van 14 miljoen euro, waarvan 6,5 uit de portefeuille van Urbain Vandeurzen. Hij is sindsdien voorzitter van de raad van bestuur bij Midiagnostics. Eerder hadden onder meer Marc Coucke (30 miljoen) en Michel Akkermans (12 miljoen) al megabedragen in het bedrijf gepompt.

Om het ijzer te kunnen smeden als het heet is, moet de onderneming een versnelling hoger schakelen en het product op korte tijd en op grote schaal in de markt kunnen zetten. Daarvoor snelt de Europese Investeringsbank, gesteund door de Europese Commissie, ter hulp. Met een lening van 20 miljoen moet de diagnostiek van Covid-19 nu vliegensvlug en kostenefficiënt op locatie kunnen gebeuren aan de hand van de nieuwe PCR-test. Pilootstudies op het terrein, en dan met name op Brussels Airport, zijn vorige maand van start gegaan.

Urbain Vandeurzen is content: “We zijn bijzonder opgetogen met de 20 miljoen ondersteuning vanwege de EIB”, zegt hij. “Dit zal onze onderneming helpen bij de uitrol van haar eerste ultrasnelle COVID-19-product, dat naar verwachting in de lente van volgend jaar op de markt zal komen. De lening zal worden gebruikt voor de opschaling van dit proces en om ervoor te zorgen dat Midiagnostics een significante impact kan hebben op het beheer en de monitoring van deze pandemie en van eventuele andere pandemieën in de toekomst.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.