Nieuws Limburg Bedrijf doorgeven als erfenis wordt duurder

Bedrijf doorgeven als erfenis wordt duurder

Bedrijf doorgeven als erfenis wordt duurder

Wie zijn bedrijf aan zijn kinderen wil schenken, kan dat voortaan – onder bepaalde voorwaarden – zonder schenkingsrechten. Maar erven wordt dan weer duurder. Dat blijkt uit de nieuwe Vlaamse regels rond het schenken en vererven van familiebedrijven. Niet alleen op federaal vlak zijn er recent belangrijke fiscale wijzigingen doorgevoerd. Rond de kerstperiode heeft het Vlaams parlement een decreet goedgekeurd met nieuwe regels in Vlaanderen voor de schenking en het erven van familiebedrijven vanaf 1 januari 2012. David Engelbos, advocaat en fiscaal specialist bij Arts, Cleeren & Vennoten, en zijn collega Annemie Peeters hebben de nieuwe regels onder de loep genomen.

Eerst het goede nieuws: de schenking van (de aandelen van) een familiale onderneming voor een Belgische notaris, kan voortaan met volledige vrijstelling van schenkingsrechten. Daarvoor moeten wel een aantal voorwaarden voldaan zijn. Bovendien moet er daarvoor een attest worden aangevraagd bij de Vlaamse belastingdienst.

Erven
Tot vorig jaar was het erven van een familiale onderneming nog vrijgesteld. Maar daar is nu een eind aan gekomen. Het (plotse) overlijden van de eigenaar kan dus voortaan financieel veel zwaardere gevolgen hebben voor de erfgenamen. “Al moeten we dat nuanceren”, zegt David Engelbos. “Meestal zal de erfgenaam nog kunnen genieten van verlaagde tarieven van 3% (bij het erven door de kinderen) of 7% (bij het erven door broers of zussen). Deze tarieven zijn een stuk lager dan de normale tarieven die beginnen aan 3%, maar kunnen oplopen tot zelfs 65%.”

“Maar het blijft hoe dan ook pijnlijk om 3% of 7% van de waarde van de familiale onderneming te moeten betalen, zeker nu dit door tijdige planning kan vermeden worden”, voegt Annemie Peeters eraan toe.

(Lees het uitgebreide artikel in Het Belang van Limburg!)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.