Nieuws Limburg Bedrijf verkopen? “Beter gelijk oversteken”

Bedrijf verkopen? “Beter gelijk oversteken”

Bedrijf verkopen? “Beter gelijk oversteken”

Er is veel te doen rond de oplichtingszaak waarbij een Limburgse ondernemer zijn bedrijf verkocht, maar nooit een cent van de betaling ontving. Een aantal consultants adviseren om altijd professioneel advies in te winnen bij zulke transacties.

“Met meer dan 10-jaar ervaring in overnamebemiddeling zijn wij al alle soorten van overeenkomsten bij de overdracht van bedrijven tegengekomen”, zegt Geert Jeurissen van overnamebemiddelingskantoor Coforce uit Genk. “Bij een aandelenoverdracht van een groot bedrijf verloopt de ‘signing en closing, zeg maar het ondertekenen van de overeenkomst en de betaling van de overeengekomen prijs, dikwijls op verschillende tijdstippen. Soms om reden van tijdsdruk, soms moeten omzetcijfers nog moeten bewezen worden, enzovoort. Daar is niks mis mee, indien het allemaal in een behoorlijk gedetailleerde overeenkomst is omschreven, opgesteld door vakbekwame juristen en accountants. Wanneer je echter een KMO van beperkte omvang verkoopt, wordt er meestal wat minder aandacht besteed aan de overeenkomst en kan je best de ondertekening van het contract en de betaling ervan tegelijk laten doorgaan. Dit noemt men in het jargon ‘gelijk oversteken’. En nog een tip: Indien je deze transactie organiseert in een bankkantoor en ervoor zorgt dat je een bankrekening hebt of opent bij dezelfde bank als die van de de koper, kan je tegelijk bij de ondertekening en de betaling reeds controleren of de gelden op je eigen rekening binnenkomen.”

Zorgeloos
Stefaan Gillis van ABM Plus is ook van mening dat de oplichting had kunnen voorkomen worden. “Een professionele bemiddelaar aanstellen is geen overbodige luxe. Die zorgt niet alleen voor een realistische waardering, maar ook voor degelijke kandidaten en goede afspraken en overeenkomsten. Overigens zijn er nog veel andere aandachtspunten die correct afgehandeld moeten worden om na een overname zorgeloos verder te kunnen. Professionele bemiddelaars kan je onder meer vinden bij de Beroepsvereniging van Overnamebemiddelaars

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.