MOUsigning_treated kopie

Brug tussen Limburg en Azië wordt korter

Voka Limburg heeft zopas een samenwerkingsakkoord ondertekend met de Belgisch-Luxemburgse handelskamer in Singapore. "Aangezien 40% van de wereldhandel via deze Aziatische staat verloopt, is het erg belangrijk om ginds goede contacten te onderhouden die kunnen helpen om de handelsrelaties van onze bedrijven te faciliteren", zegt inkomend Voka-voorzitter Joris Vrancken, die samen met een Limburgse delegatie ter plaatse is. Op dezelfde missie heeft Limburg StartUp (LSU, de start-upbegeleiding van LRM) een akkoord gesloten met Budding Innovation, een onderneming in Singapore, opgericht door de Lommelse ondernemer Bert Grobben. Budding zal Limburgse start-ups ondersteunen die in Azië hun innovatieve producten willen vermarkten.

De republiek Singapore manifesteert zich de laatste jaren meer en meer als belangrijke handelspartner voor Vlaamse en Limburgse bedrijven. Er heerst een erg gunstig ondernemersklimaat, met focus op baanbrekende technologieën en digitale ecosystemen. Het is daarom dat Voka Limburg een intentieverklaring heeft ondertekend met de Belgisch – Luxemburgse Kamer van Koophandel in Singapore (BLCC). "Het doel is om de bilaterale relaties tussen beide partijen en de bedrijven die ze vertegenwoordigen, te bevorderen en te versterken", zeggen toekomstig voorzitter Joris Vrancken en directeur Internationalisatie, Cathérine Dreesen. “Op deze manier leggen we een rechtstreekse, innovatieve brug tussen Limburgse en Singaporese ondernemers en moedigen we hen aan om volop te investeren in hun (internationale) groei. We spreken in deze intentieverklaring af om concrete informatie uit te wisselen over onze dagelijkse werking en activiteiten die nuttig zijn om de internationale handel tussen beide regio’s te bevorderen.”

De missie in Singapore werd geleid door Bert Grobben, een Limburger die in Singapore al jaren business doet. Met zijn bedrijf Budding Innovation, legt hij zich sinds 2015 toe op de ondersteuning van ondernemingen bij het ontwikkelen en implementeren van innovatieve oplossingen. Grobben werkt nu al met tal buitenlandse start-ups die de Aziatische markt willen veroveren. En ook voor de beginnende bedrijven uit zijn regio van herkomst, zal hij nu extra inspanningen leveren. Daarvoor heeft Budding Innovation in Singapore een overeenkomst gesloten met Limburg StartUp, de community voor ondersteuning van start- en scale-ups in de schoot van LRM. Jeroen Bloemen, Chief Corporate Affairs van LRM: “We hebben ervaring met het bouwen van internationale bruggen. LRM verbindt al meerdere jaren de kerktorens van Limburg met de wolkenkrabbers in New York door een partnerschap met Belcham, de Belgische-Amerikaanse Kamer van Koophandel. Hetzelfde willen we nu doen met Azië. De bedoeling is dat Limburgse bedrijven die hun weg zoeken in Azië, een vast aanspreekpunt krijgen in Singapore. De lokale sterkhouder, Budding Innovation, en de vertegenwoordigers van FIT, kunnen deze bedrijven met raad en daad bijstaan. Het partnerschap houdt in dat bedrijven ondersteuning, netwerk, begeleiding en advies krijgen om hun zaak te laten bloeien in Azië. Omgekeerd werkt de brug ook: Aziatische bedrijven in Singapore, die een landingsplaats zoeken in Europa, kunnen terecht op de Limburgse campussen en incubatoren waar ze wegwijs gemaakt worden door experten en collega-ondernemers.”