Ford-werknemers nemen stelling in over sociaal plan

Nu bekend is wat de premies zullen zijn die de werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven mogen verwachten, nemen de voor- en tegenstanders hun stellingen in. Het ja-kamp is blij dat er eindelijk een voorstel op tafel ligt, dat gevoelig hoger ligt dan het wettelijke minimum waarmee door de Europese Ford-top werd gedreigd bij een onmiddellijke sluiting van de fabriek. Een ja-stem zou bovendien de rust doen weerkeren, en de werkwilligen meteen tot einde 2014 perspectieven bieden.

ford genk signalisatieAan de nee-zijde hoopt men dat de verwerping een breekijzer kan zijn om hogere premies uit te brand te slepen. Daar gaat men ervan uit dat Ford zich niet kan permitteren om vroeger dan eind 2014 te sluiten, aangezien er dan helemaal geen productie meer zal zijn van de in Genk geproduceerde modellen. In Valencia is men namelijk nog lang niet klaar met de voorbereiding van de nieuwe Mondeo, S-Max en Galaxy.

De Ford-arbeiders zullen zich vanaf vrijdag over het voorstel van sociaal plan kunnen uitspreken. De werknemers van de toeleveringsbedrijven komen later aan de beurt, aangezien zij eerst in Brussel nog verder moeten onderhandelen over hun sociaal plan. Donderdag werd een een beperkte vooruitgang geboekt, zodat bijkomende vergaderingen nodig zijn. Sociaal bemiddelaar Lieve Verboven spreekt van een serene en constructieve sfeer bij de sociale partners.

Wordt vervolgd...