Nieuws Limburg Fruitstreek blij met sterke eindsprint

Fruitstreek blij met sterke eindsprint

Fruitstreek blij met sterke eindsprint

Veiling Haspengouw, één van de toonaangevende fruitveilingen in ons land, heeft in 2010 113.200 ton fruit verkocht, een stijging van 12%. Ook de prijzen van appelen, peren, kersen en aardbeien namen toe, met een gemiddelde van 18%.

Het jaar 2010 begon aarzelend voor de fruitboeren in Zuid-Limburg. Vooral de lage appelprijzen baarden hen zorgen. Ook de nasleep van een mislukte perenoogst in 2009, speelde hen aanvankelijk parten. Maar omdat er in 2010 zowat 43% meer peren werden aangeleverd en ook de appelprijs geleidelijk toenam, kon het resultaat van 2010 dat van vorig jaar overstijgen. Het volume van verkocht fruit nam toe met 12% tot 113.200 ton. Vooral het in Haspengouw ontwikkelde appelras Kanzi deed het erg goed bij de consument. De waarde van het fruit steeg zelfs met 18% tot een omzetwaarde die het recordjaar 2008 zal benaderen (83 miljoen euro).

De sterke cijfers hebben in mindere mate ook te maken met de geslaagde aardbeienoogst (+9% in volume en +15% in middenprijs), alsook met de fors gestegen toevoer van kersen (+53%).

Veiling Haspengouw stelde woensdag ook de gigantische installatie voor zonne-energie voor. Er werden zowat 17.500 panelen geplaatst op een oppervlakte van 30.000m2, goed voor een productie van 4 megawattpiek.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.