German Pellets kan rekeningen niet meer betalen

German Pellets, de Duitse producent van houtkorrels, heeft bij de rechtbank een 'Insolvenzantrag' ingediend. Dat is een bescherming tegen schuldeisers (zoals onze WCO), waarbij een voorlopige bewindvoerder wordt aangesteld om orde op zaken te stellen. De aanvrager wordt een handelsverbod opgelegd en mag zelf geen betalingen meer doen. Het is een procedure die de laatste reddingsboei kan zijn vooraleer tot faling over te gaan.

HoutpelletsDaarmee komt de beslissing over een afstel van de investering in de energiecentrale van Langerlo dichterbij. Twee weken geleden ontkende de CEO van German Pellets dat scenario nog, maar nu heeft hij dus zelf niet veel meer te zeggen.

Zoals u allicht weet heeft German Pellets de centrale gekocht van E.ON met de bedoeling om biomassa, in dit geval houtpellets, te gaan verbranden om de energie op te wekken. In ruil voor de ombouw, die belangrijk is voor ons land om de CO2-doelstellingen te halen, werd door de vorige Vlaamse regering aan de investeerder een subsidie beloofd van zo’n 2 miljard euro, verspreid over 10 jaar. Als dat bedrag niet moet uitgegeven worden, kan de extra energieheffing of zogenaamde Turteltaks, worden teruggeschroefd van ongeveer 9 naar 7 miljard euro. Dit zou er op neerkomen dat elk huisgezin 77 in plaats van 100 extra zou moeten betalen.