Nieuws Limburg Hoop op verbeterde conjunctuur gekelderd

Hoop op verbeterde conjunctuur gekelderd

Hoop op verbeterde conjunctuur gekelderd

De hoop op een verbetering van de conjunctuur vanaf het tweede kwartaal dit jaar lijkt ijdel te zijn. Volgens de jongste conjunctuurbarometer van Voka Limburg glijdt de conjunctuur na een korte stabilisatie geleidelijk aan verder weg. “Hoe ingrijpend dat achteruitgang zal zijn, dat is nog koffiedik kijken,” zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Dat zal voor een groot deel afhangen aan de bijkomende maatregelen die het kernkabinet op dit moment nog zoekt om de begroting bij te sturen.”

Vast staat dat het aantal starters blijft afnemen. In februari waren er 270 nieuwe ondernemers, 99 minder dan een jaar geleden. De Limburgse economie moet het dus met minder bloedvernieuwing stellen. De export doet het dan weer beter dan 12 maanden geleden. Dat zorgt er voor dat een positief koopkrachtsaldo het land wordt binnengebracht. De bouw blijft slabakken. De private bouw acteert nu zo’n 10% onder het niveau van een jaar geleden, de bedrijfsbouw zelfs 20%. De bouwsector is momenteel zeker niet de groeimotor van de economie. De fiscaliteit keldert de autoverkoop, ondanks het Autosalon. Mogelijk komt er deze maand een piek, maar die zal naar verwachting snel uitdoven.

De vooruitzichten voor het toerisme zijn voor de zomer redelijk positief. Maar op dit moment is er geen verschil met vorig jaar. Tot slot zit er een periode van stijgende werkloosheid aan te komen. Voorlopig daalt de werkloosheid nog bij de mannen, maar is er een stijgende trend bij de vrouwen.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.