IKO Sales wil productie in Ham stopzetten

IKO Sales International heeft de intentie bekendgemaakt om de productie van dakdichtingselementen in Ham stop te zetten. Daardoor zouden 62 van de 96 mensen hun job verliezen. IKO Sales maakt in Ham shingels (bitumineuze pannen) en dakrollen, beter gekend als 'roofing'.

iko shingelsAls reden haalt de directie de sterk gewijzigde marktomstandigheden aan. "De volumes zijn gedaald en de concurrentie onder meer uit Oost-Europa is extreem toegenomen," zegt Michel Petitjean, directeur van IKO Sales International. "Er heerst vandaag een grote overcapaciteit op de markt met een verhoogde druk op alle spelers om competitief te blijven."

In 2011 heeft IKO Sales nog een nieuwe fabriek geopend in Slovakije. Het is één van de wereldwijd 25 centra waar de producten worden gemaakt. In totaal werken er 3.000 mensen. Het moederbedrijf heeft ook de helft van de aandelen in handen van Metrotile in Tongeren.

De vakbonden zijn erg geschrokken: "Een donderslag bij heldere hemel," zegt Mieke Swannet van het ACV. "We wisten dat er slecht nieuws op komst was, maar dit hadden we totaal niet verwacht." Vanaf maanden zitten bonden en directie aan tafel.