Nieuws Limburg Limburgs ondernemersvertrouwen zakt opnieuw

Limburgs ondernemersvertrouwen zakt opnieuw

Limburgs ondernemersvertrouwen zakt opnieuw

De kwartaalbevraging van VKW Limburg en UNIZO-Limburg vertoont een verdere daling van het ondernemersvertrouwen in Limburg. Na een sterke val in juli daalt de Polsslag Ondernemend Limburg (POL) in oktober naar -15,3. Het derde kwartaal kent een slechtere evaluatie dan het tweede kwartaal. De verwachtingen voor het voorbije kwartaal waren met -13,9 al laag gespannen, maar ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal voorspellen met -17,7 opnieuw weinig beterschap.

Het derde kwartaal van 2012 kende met -12,9 opnieuw een negatieve evaluatie, na de -10,1 van het tweede kwartaal. De evaluatie is hiermee wel iets beter dan de prognose van -13,9 drie maanden geleden. Drie POL-indicatoren evolueerden verder negatief in het voorbije kwartaal: omzet, tewerkstelling, en winstmarge. Investeringen en export dalen niet verder, maar blijven duidelijk negatief.

Voor de productie- en dienstensector was het derde kwartaal slechter dan het tweede kwartaal. De bouw, detailhandel en de groothandel gingen er in het voorbije kwartaal wel op vooruit, maar de evaluaties voor die twee eerste blijven zwaar negatief. De groothandel evalueert het voorbije kwartaal – als enige – nog positief. Alle grootteklassen van bedrijven, op de groep bedrijven van 50-99 werknemers na, evalueren het voorbije kwartaal uitdrukkelijk negatiever.

De vooruitzichten voor komende kwartaal zakken verder: met -17,7 wordt het pessimisme van drie maanden geleden (prognose van -13,9) nog versterkt. Limburg gaat het laatste kwartaal van 2012 in met meer Limburgse bedrijven die de zaken in het komende kwartaal in negatieve zin zien evolueren, dan bedrijven die (terug) vooruitgang verwachten. De verwachtingen voor omzet, tewerkstelling, investeringen en export dalen verder. De prognoses voor het komende kwartaal gaan voor alle sectoren stevig in het rood, ook in de groothandel. Voor het komende kwartaal dalen de verwachtingen bovendien verder in alle grootteklassen, met uitzondering van opnieuw de groep met 50-99 werknemers.

Unizo-Limburg en VKW Limburg doen daarom nogmaals een dringende oproep om de currentiekracht en ondernemersvertrouwen op te krikken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.