Nieuws Limburg Limburgse economie heeft plafond bereikt

Limburgse economie heeft plafond bereikt

Limburgse economie heeft plafond bereikt

De Limburgse economie heeft in januari haar plafond bereikt. De regionale economische activiteit duwt tegen een soort natuurlijk, weliswaar historisch hoog, plafond aan, zonder het te kunnen doorbreken. Vanaf februari is een dalende lijn ingezet, die zal aanhouden tot en met het derde kwartaal van 2018. Pas in het vierde kwartaal zou zich een zachte landing aandienen. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka Limburg.

“Onze Limburgse economie kan alle tegenstand missen als kiespijn”, zegt Johann Leten. “Vandaar dat recente ontwikkelingen zoals het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en de beslissing rond het Essersbos een echte slag in het gezicht zijn van onze Limburgse economie.”

Toch ook goed nieuws: eind juli ligt een indicatorniveau van 100 punten nog steeds binnen bereik. We moeten al teruggaan tot 2007 om nog een dergelijk hoog activiteitsniveau terug te vinden. Binnen deze context staat 2017 bovendien ook garant voor een netto activiteitsgroei van om en bij de 15,5 punten.

Nood aan fiscaal pact

Johann Leten is minder optimistisch voor de toekomst: “We bevinden ons wel in een conjunctuur op hoog activiteitsniveau, maar de voorspelde terugval is ingezet. Dat betekent dat het nóg meer alle hens aan dek wordt voor onze ondernemers. Met de lokale verkiezingen in het vooruitzicht, roepen we onze lokale politici dan ook op om werk te maken van een fiscaal pact. Enkel zo kan een ondernemer gericht de toekomst van zijn onderneming en van zijn medewerkers uitbouwen.”

Vandaag duwen de bouw en export, maar ook het toerisme op het economische gaspedaal. “Het aantal starters breekt deze maand geen records, maar de stijging ten opzichte van eerdere jaren blijft wel sterk”, stelt Leten. “De export blijft sterke steun geven aan de regionale conjunctuurontwikkeling. Bovendien kan dit expansieve effect nog in intensiteit toenemen in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar. Ook de bouwmotor blijft vlot draaien en haar expansieve bijdrage blijft onmiskenbaar overeind, ook deze maand met focus op de residentiële bouw. In de autosector zijn het vooral de personenwagens die het stuur in handen nemen. Opvallend is bovendien dat de toeristische sector helemaal in de startblokken staat, voornamelijk dankzij de evolutie van de bezettingsgraden, die gekenmerkt wordt door een stevig groei-elan. De totale werkloosheid ten slotte blijft per saldo nog -6,77% onder het niveau van vorig jaar.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.