Nieuws Limburg LRM schrijft 32 miljoen bij op de rekening

LRM schrijft 32 miljoen bij op de rekening

LRM schrijft 32 miljoen bij op de rekening

De investeringsmaatschappij LRM heeft vorig jaar een winst gerealiseerd van 32 miljoen euro. Dat hebben voorzitter Hugo Leroi en CEO Stijn Bijnens naar aanleiding van de jaarvergadering meegedeeld. Zo’n tien miljoen van die winst gaat de Vlaamse overheid als aandeelhouder. Het resultaat werd positief beïnvloed door de verkoop van REstore en de gedeeltelijke uitstap uit Cegeka.

Het was de laatste jaarvergadering van de LRM voor CEO Stijn Bijnens, die zoals bekend vanaf 1 januari aan de slag gaat bij IT-bedrijf Cegeka. De zoektocht naar een opvolger is volop bezig, want het werk van de LRM is nog lang niet af, zo staat te lezen in het jaarverslag. Eind dit jaar volgt bovendien een strategische oefening ter voorbereiding van de nieuwe overeenkomst met de Vlaamse overheid.

Van de winst van 32 miljoen euro, gaat 10 miljoen in de vorm van dividend naar de Vlaamse overheid, die het vervolgens doorsluist naar Limburg Sterk Merk (het niet-rendementsgebonden fonds om projecten in Limburg te financieren). De LRM investeerde daarnaast het voorbije jaar 85 miljoen euro in 84 verschillende projecten. Bijna 5 miljoen euro ging via KlimOp leningen naar 42 Limburgse KMO’s. In totaal heeft de LRM vandaag 220 bedrijven in portefeuille. Deze zijn goed voor 10.512 banen. Samen met een aantal partners runt de LRM ook drie campussen en negen incubatoren, goed voor 250 bedrijven. De incubatoren tellen momenteel 900 werknemers. “Op de groei van de Corda Campus staat er geen maat”, aldus Stijn Bijnens. “Met twee nieuwe gebouwen in de steigers is er de ambitie om tegen 2020 te groeien naar 5.000 werknemers.”

Zonnepark
De LRM investeerde het voorbije jaar fors in vastgoed en infrastructuur. “De Limburgse mijnsites zijn dankzij hun make-over meer dan ooit een belangrijke spil in de vrijetijdseconomie van onze provincie”, zegt voorzitter Hugo Leroi.
Met het vakantiepark Terhills in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem mikt de LRM vanaf 2020 op 400.000 overnachtingen per jaar. Het project is goed voor 230 jobs, maar volgens de voorzitter zal ook horeca in de omgeving zijn graantje meepikken.

De LRM investeert ook in ecologie. “Zo begint in september de bouw van het Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux. Dit zonnepark is goed voor 25 procent van de Vlaamse klimaatdoelstellingen inzake zon in 2019”, aldus Hugo Leroi.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.