aanbestedingeninlimburg – afb2

Meedoen aan aanbesteding wordt kinderspel

Limburgse kmo's die willen meedingen naar overheidsopdrachten, kunnen zich voortaan met enkele muisklikken kandidaat stellen. Het Limburgse provinciebestuur heeft een toepassing laten uitwerken waarmee bedrijven zich als potentiële leverancier kunnen kenbaar maken. Ze krijgen automatisch een e-mail als een overheidsinstantie een opdracht heeft in hun expertisedomein.

Het gloednieuwe platform heet Aanbestedingen in Limburg en heeft als doel om de brug te slaan tussen ondernemers en overheden. Zeker in coronatijden is het interessant om automatisch geïnformeerd te worden over de nakende opdrachten. "Jaarlijks plaatst de overheid voor miljarden euro’s aan overheidsopdrachten en -bestellingen", weet gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “Toch moeten we vaststellen dat deze wereld voor vele kmo’s totaal onbekend is. Hierdoor missen de Limburgse bedrijven heel wat kansen voor inkomsten en omzet.”

Waar knelt dan het schoentje? “KMO's doen niet mee omdat ze de aanvragen niet kennen, maar ook omdat ze opzien tegen de bureaucratische rompslomp, niet goed weten hoe het werkt, of vooroordelen hebben over de toekenning door de aanbestedende instanties”, licht Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg toe. "Vandaar dat een laagdrempelig platform soelaas kan bieden."

Ruben Lemmens van VKW Limburg, dat het initiatief ook mee ondersteunt, vult aan: “Overheidsopdrachten kunnen een belangrijke hefboom zijn voor de lokale economie, zeker in tijden van crisis. Met dit nieuwe platform zullen openbare aanbesteders alvast de juiste en duidelijke informatie over hun inkoopactiviteiten en gunningsvoorwaarden kunnen verstrekken. Bijkomend voordeel van Aanbestedingen in Limburg is dat het een eenvoudige manier is om digitale dienstverlening van de overheid te ontdekken."

Het principe is eenvoudig. Bedrijven melden zich éénmalig aan op het platform met een aantal basisgegevens, zoals de sectoren waarin ze actief zijn. Overheidsbesturen melden zich eveneens aan, en maken opdrachten aan in een bepaalde specialisatie (<139.000 euro). Vervolgens krijgen de potentiële kandidaten een e-mail, waarop ze hun interesse kunnen bevestigen. Daarna kan de overheidsdienst hen een offerte vragen en de aankoopprocedure afhandelen. "Voor alle duidelijkheid: de provincie en de werkgeversorganisaties komen niet tussen in de procedure", aldus Tom Vandeput. "Wij faciliteren alleen de mogelijkheid om vraag en aanbod aan elkaar te introduceren."

Heb je zelf interesse om leverancier van overheden te worden? Schrijf je dan eenvoudig in via deze link. Veel succes!