CALLEBAUT-CHOCOLATE-INDUSTRY Foto Belga

Naakte ontslagen in Wieze teruggebracht naar vijf, gesprekken in Halle “hoopgevend” 

Het aantal naakte ontslagen van arbeiders bij Barry Callebaut in Wieze en Lokeren is teruggebracht van 62 naar maximaal vijf. Dat heeft de liberale vakbond ACLVB dinsdag gemeld in een persbericht. Ook in Halle, waar oorspronkelijk 178 van de 480 banen op de tocht stonden, zijn de signalen "hoopgevend", zegt de socialistische vakbond BBTK.

Chocoladefabrikant Barry Callebaut kondigde eind februari aan meer dan 500 jobs te willen schrappen in België, namelijk in zijn vestigingen in Wieze, Lokeren en Halle. Door veranderende marktomstandigheden, voornamelijk de hoge cacaoprijzen tot eind april, lijkt de impact nu minder groot te worden.

In de Oost-Vlaamse vestigingen, de chocoladefabriek in Wieze en het magazijn in Lokeren, zouden 62 arbeidersjobs geschrapt worden. Nu blijkt dat daardoor maximaal vijf naakte ontslagen zullen vallen, allemaal in Wieze, zegt secretaris Kurt Marysse van ACLVB dinsdag na afloop van de laatste gesprekken voor arbeiders in Wieze en Lokeren in het kader van de informatie- en consultatiefase van de Wet Renault.

Lees ook: Barry Callebaut wil meer dan 500 jobs schrappen in België: fabrieken in Lebbeke, Lokeren en Halle getroffen

Het bedrijf laat woensdag in een reactie weten dat het zijn plannen in Wieze volledig kan implementeren. "We zijn blij dat we een constructieve dialoog voeren met onze sociale partners in Wieze", klinkt het bij Barry Callebaut.

"Als onderdeel van de huidige overeenkomst kunnen we onze plannen om inefficiënte structuren en dubbel werk terug te dringen volledig implementeren, terwijl we de impact op de getroffen werknemers op een sociaal aanvaardbare manier beperken. Hoewel het aantal geïmpacteerde jobs voor Wieze ongewijzigd blijft, hebben we in dit specifieke geval manieren gevonden om de naakte ontslagen tot een minimum te beperken."

Voor de bedienden en de kaderleden, waar 250 jobs bedreigd zijn, lopen de gesprekken nog, maar de impact zal er groter zijn, zegt ACLVB. "Omdat het zowel om lokale, regionale als wereldwijde functies gaat, is de oefening hier veel complexer", legt Marysse uit. "De resultaten voor arbeiders tonen aan dat dialoog en samenwerking vruchten afwerpen." Op donderdag 16 mei zitten vakbonden en directie opnieuw samen.

Lees ook: Barry Callebaut verkoopt 1,1 miljoen ton chocolade meer dan voorheen

Ook in Halle, waar oorspronkelijk 159 arbeiders- en 16 bediendefuncties geschrapt zouden worden, verlopen de gesprekken "constructief", zegt BBTK-secretaris Hans Christiaens. "De informatie- en consultatiefase is hoopgevend en het jobverlies wordt potentieel fors verminderd. Zolang er echter geen volledig akkoord is, hebben we met de directie afgesproken om geen cijfers te geven."

De volgende twee ondernemingsraden staan gepland voor 29 mei en 6 juni.