Nieuws Limburg Nitto en Melexis werken mee aan corona-pleister

Nitto en Melexis werken mee aan corona-pleister

Nitto en Melexis werken mee aan corona-pleister

Een consortium van zeven medische en technologische bedrijven, waaronder Melexis (Tessenderlo) en Nitto (Genk), heeft een innovatieve pleister ontwikkeld die de ademhaling, hartslag -en binnenkort ook temperatuur- van coronapatiënten draadloos, continu en vanop afstand kan monitoren. Het systeem zal de waarden digitaal kunnen doorgeven aan de behandelende arts. Het Ziekenhuis Oost-Limburg zal als eerste de innovatie testen.

De pleister, die aanvankelijk werd bedacht om hartpatiënten te monitoren, is nu afgestemd op de opvolging van revaliderende corona-slachtoffers. “Over enkele weken starten we de eerste klinische testen en we ambiëren om dit binnen enkele maanden breder te kunnen uitrollen”, zegt Hans De Clercq van Byteflies, één van de partners. “Zo hopen we bij een mogelijke nieuwe piek in het najaar, de patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra te kunnen opvolgen. Bijkomend voordeel is dat het zorgpersoneel minder tijd moet spenderen aan dagelijkse controles en het ingeven van data.”

Voor de ontwikkeling van deze Covid-19 Smart Patch kwam een consortium van bedrijven tot stand, met onder meer Melexis (voor de sensoren) en Nitto (lijm voor de kleefband). De medische wereld toont alvast interesse in het systeem. Het Ziekenhuis Oost-Limburg is de eerste die klinische testen met deze patch zal starten. “We hebben op dit moment al testen lopen met monitoring vanop afstand met handmatige metingen door de patiënt zelf. Deze patch is hier mogelijk een interessante aanvulling op”, zegt dokter Pieter Vandervoort, cardioloog en medisch coördinator Future Health in het ZOL en hoofddocent bij de UHasselt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.