"Nivea-zalfje helpt niet als je echt ziek bent"

VKW Limburg heeft al voor het 28ste jaar op rij de Top 500 samengesteld. Dit is een overzichtelijk naslagwerk van de jaarcijfers die de grootste 500 Limburgse bedrijven (qua omzet) gepubliceerd hebben. Het spreekt voor zich dat een analyse van deze gegevens een waarheidsgetrouw overzicht biedt van de toestand waarin onze economie verkeert.

Cardinaels BuelensUit de nieuwe editie blijkt een licht herstel qua omzet en tewerkstelling. De grote jongens hebben dus harder gewerkt en daar meer mensen voor in dienst genomen. Maar: de personeelskost is gestegen (ten opzichte van de omzet) en de toegevoegde waarde is gedaald. Het is vooral het ineenstuiken van de rendabiliteit die het VKW zorgen baart. "Je ziet dat de ondernemingen momenteel hard knokken, want zelfs in crisistijden gaan de omzet en tewerkstelling lichtjes omhoog. Ze worden voor dit gevecht echter niet beloond, want de winst gaat fors achteruit. Dat is erg bitter," zegt VKW-voorzitter Luc Cardinaels (op de foto met stafmedewerker Elke Buelens).

"Willen we de welvaart op peil houden, dan is het optrekken van de rendabiliteit een must. Dit is de kern van het probleem. We komen dan automatisch uit bij de hoge loonkosten en onze concurrentiepositie. Wie vandaag de ernst van onze loonkostenhandicap niet inziet, speelt met de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. We merken dat mensen als Kris Peeters dit stilaan doorhebben. Het is tijd voor écht ingrijpende maatregelen. Een Nivea-zalfje helpt niet als je echt ziek bent."