"Slechts 5 gemeenten met economisch actieplan"

johann.leten3

Naar aanleiding van de aanstelling van de nieuwe schepencolleges evalueerde Voka Limburg het lokaal economisch beleid van de voorbije legislatuur. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 11% van de Limburgse gemeenten een ‘beleidsplan economie’ uitschreef. Voka roept de gemeenten dan ook op om met de nieuwe bewindsploegen die nu aantreden, een economische visie uit te tekenen.

Wat kon worden vastgesteld?

Ambtenaar lokale economie in 70% van de gemeenten

Uit het onderzoek blijkt dat er in 31 van de 44 gemeenten (70%) iemand binnen het ambtenarenkorps verantwoordelijk is voor ‘lokale economie’. Opmerkelijk is dat deze betrekking in meer dan de helft van de gevallen niet fulltime ingevuld wordt, maar in combinatie met andere taken. "Deze versnippering, met deeltijdse minder gekwalificeerde ambtenaren, is niet meer dan een lapmiddel," vindt Voka. “De ambtenaar lokale economie is een account manager avant la lettre. Het is iemand met een uitgebreid netwerk in de lokale bedrijfswereld, en idealiter zelf een ondernemersverleden. Een dergelijke ambtenaar is niet alleen een doorgeefluik voor vragen, maar trekt ook investeerders aan en informeert de bedrijfswereld.”

Politiek zwaargewicht als schepen van lokale economie

In elke gemeente legt één schepen (in sommige gevallen de burgemeester) zich toe op ‘economie’.

"Toch is er nog progressiemarge," aldus Voka. "We vragen om deze schepenportefeuille toe te wijzen aan een politiek zwaargewicht. Economie is geen schaamlapje, en mag niet verengd worden tot populaire en visibele thema’s als city-marketing en middenstand."

Betrokkenheid van bedrijfswereld

Het onderzoek leert dat er in 32 gemeenten een overlegforum voor ondernemers bestaat, bijvoorbeeld via de erkende adviesraden (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening, adviesraad lokale economie, milieuraad, …). Daarnaast zijn er 21 lokale ondernemersclubs, die fungeren als informele spreekbuis van de bedrijven in hun gemeente.

Johann Leten: “Het is positief dat er zo veel lokale ondernemersverenigingen bestaan. Ondernemers zijn duidelijk bereid mee de kar te trekken. Het is voornaam de ernstig rekening te houden met de suggesties van adviesraden en een goede relatie te onderhouden met de lokale ondernemersclub."

Slechts 5 gemeenten met ‘beleidsplan economie’

Tenslotte blijkt uit de rondvraag dat slechts 5 Limburgse gemeenten een beleidsplan economie hebben. Tien lokale besturen hebben een citymarketingplan.

“Deze cijfers zijn ontgoochelend," vindt Voka. "De komende legislatuur verwachten we dat meer gemeenten een beleidsplan economie uitwerken, in overleg met de lokale bedrijfswereld.”