brouwerij klein kloosterke

Splinternieuwe brouwerij laat er vier stromen in Maaseik

Brouwerij Klein Kloosterke is de nieuwste aanwinst voor de productie van pittige Limburgse streekbieren. Op de plek in Maaseik met een rijk religieus verleden, zal gerstenat met namen als Zöster, Köster, Pestoeër en Missjënaris uit de ketels vloeien. Opmerkelijk is dat de vier ambachtelijke brouwers voor hun project samenwerken met zorgorganisatie Covida, en mensen met een verstandelijke beperking worden ingeschakeld in het productieproces.

Brouwerij Klein Kloosterke heeft een mooie plaats gevonden op de site van zorgorganisatie Covida in de Capucienenstraat in Maaseik. Deze traditierijke locatie ondergaat momenteel een grondige renovatie die als resultaat een herbestemming moet opleveren waarbij zorg, ambacht en cultuur hand in hand gaan.

Eén van de blikvangers is dus de nieuwe brouwerij die wordt gestart door vier brouwers: Rudi Smeets, Jos Conaert, Roel Vanstraelen en Bram Vanstraelen. Ze hebben hun hobby verder uitgebouwd tot de professionele productie van tripels, dubbels en fruitbieren. In het Klein Kloosterke gaan ze alvast 4 ambachtelijke bieren brouwen: Zöster, Köster, Pestoeër en Missjënaris. Daarbij krijgen de brouwers hulp van cliënten uit De Kade, de Maaseikse unit van zorgpartner Covida. De mensen met een verstandelijke beperking zullen het brouwproces logistiek ondersteunen. “Een sterk staaltje van inclusief werken”, aldus Ann Willen, directeur van Covida. “Brouwerij Klein Kloosterke is dan ook een bijzonder project waar traditie, engagement, vakmanschap én gezelligheid elkaar ontmoeten."

Brouwerij Klein Kloosterke is vanaf nu geopend voor het ruime publiek om één van de vier ambachtelijke bieren te proeven, én te kopen...